zondag 15 augustus 2010

De één-na-laatste week van de zomervakantie...

Ik verdenk de planeten er van dat ze gedurende vakanties stiekum íetsjes sneller gaan draaien...de dagen vliegen hier werkelijk voorbij! Of zou het komen door dat de wekker niet om zes uur afgaat maar we tot negen uur met z'n allen liggen te snurken?? In iedergeval is het bijna weer zo ver dat de basisschoolkinderen weer moeten beginnen, nog één weekje genieten! De anderen zijn nóg een weekje vrij, gelukkig maar, dan is de overgang van 'iedereen thuis' naar 'helemaal alleen' niet zo heel groot...Deze week kwamen we een leuk patroon tegen van een gebreide kabouterfamilie, in een oude Ariadne van 1987 (toen waren de Ariadnes nog echte handwerkbladen, nu zijn ze ook leuk maar er staat meer in over woningdecoratie en inrichting en dat vind ik wel jammer...). Het jongste lieveheersbeestje vond dat hij een kabouter errug nodig had...dus ben ik maar begonnen te breien. Niet helemaal volgens het plaatje (die hadden geen baard..raar toch? Kabouters horen een baard te hebben!) maar naar eigen smaak. En hij viel uiteindelijk ook erg in de smaak bij zijn nieuwe eigenaar...
Kaboutertje blijkt dól te zijn op zelf gebakken pizza's...

hij houdt van het verzorgen van de bloemen en planten en dat is natuurlijk heel erg handig! In zo'n druk huishouden als hier kun je altijd wel wat extra hulp gebruiken nietwaar?!
Zijn lengte van voet tot puntje van de muts is ongeveer dertig centimeter, tien centimeter langer dan het patroon aangaf...misschien omdat ik dikkere acryl heb genomen? Ik heb wel naald nr.3 gebruikt in plaats van de aanbevolen nr. 4, anders werd het te losjes en zag je de vulling er doorheen.
Zoonlief heeft de kleuren uitgezocht en wilde per sé bretels...dus dat is gebeurd. Nu nog een moeder en twee kinderen breien...pfft...want hij wil gewoon een 'vemielie' kabouters. Nou, ik doe mijn best! Mocht er overigens iemand zijn die ook het patroon wil hebben, dan moet je dat maar even zeggen. Misschien kan ik het je mailen of hier op mijn blog zetten. (zou dat mogen? het is al 27 jaar oud..)
Ondanks al het gebrei hebben we natuurlijk ook nog allerlei leuke dingen gedaan! Zo zijn we bijna iedere dag naar Intratuin geweest voor een ontbijtje (zie vorige blogpost!) maar wel in verschillend samengestelde groepjes..niet iedereen tegelijk. Overigens hebben we nu nog 10 bonnen voor ontbijtjes...lekker! Morgen weer! De kinderen hebben zelf ook nog op de rommelmarkt gezeten. En hebben we de rommelmarkten in Steenwijk en Staphorst bezocht...geen super brocante maar wel wat heerlijk practische aankoopjes gedaan!

Deze koffiemolen hebben we vorige week al gekocht bij de kringloop in Staphorst, die we nog nooit ontdekt hadden, voor de lieve prijs van 50 cent! Ja, vijftig cent! En dat voor iemand die niet eens koffie drinkt denken jullie... Het geheim is dat deze koffiemolentjes het prima doen met suiker er in. Daar kun je heerlijk poedersuiker mee maken! En aangezien je met vier kinderen nog wel eens pannenkoeken of poffertjes bakt in grote hoeveelheden, heb je ook veel poedersuiker nodig. Hij werkt als een tierelier en ik ben er superblij mee! Ooit had ik er al één , een nog ouder exemplaar, maar die ging na een jaar of tien kapot. En nu (na een jaar zoeken!) dus deze, iets modernere molen.Echt handig!
Natuurlijk kon ik ook deze leuke blikjes niet laten staan...voor een eurootje. Ze zijn helemaal nieuw en er zat een sticker op van kerstkoekjes uit Frankrijk. Leuk voor een snoeperijtje...
Maar... de 'klapper van de week' is deze heerlijke braadslede! Twee euro... Helemaal nieuw en van gietijzer. Zo groot dat er makkelijk twee kippen in kunnen en hoog genoeg (10 centimeter) om er ook nog een heleboel paprika, ui en groenten bij te doen. Ook zal er een lasange hoeveelheid in kunnen die in ons gezin genoeg is..en dat is veel... Omdat mama best wel extra wil genieten van zo'n vondst, heeft ze even gecheckt wat een nieuwe zou kosten...hou je vast! Tussen de 79 euro (10 centimeter kleiner) en 129 euro (10 centimeter groter) in de winkel! Ha! Deze ga ik echt vertroetelen...
We hebben ook lekkere dikke bramen geplukt, een hele zak vol. We weten een plek in het park achter ons huis waar we ze hoog (boven hondenplas hoogte!) kunnen plukken en er schijnt geen mens het idee te hebben dat je ze kunt eten! We hebben er een enorme pot jam van gekookt en hij is heerlijk...
Deze prachtige zonnebloemen hebben de jongens voor mij geplukt. Of dat wel mocht weet ik niet zeker, ze groeiden met honderden langs een akker met mais en mijn mannen dachten direct aan mams..toch lief he? Ze kwamen ze tegen op één van de vele fietstochten die we deze vakantie hebben gemaakt. Vandaag was het zulk mooi zonnig weer dat ik ook weer mee ben gegaan, eerst richting Havelte, dan Ruinerwold, Broekhuizen, Rogat, en weer om de stad heen naar huis. Een leuke route van 25 kilometertjes, maar best te doen. Met één ding had ik echter geen rekening gehouden...de wind... En het begon steeds harder te waaien! We hebben er twee en half uur over gefietst (ja, ik heb ook nog een kind van 19 kilo achterop en een zware moederfiets...) en het eerste en laatste stuk pal tegen de wind in. ...Op naar een slanke taille zullen we maar denken! (hmm, en dikke gespierde kuiten?!)
Omdat ik nog altijd de serie van de Gouden Boekjes spaar, heb ik deze twee ook gekocht op rommelmarkten...Ik ben vooral dól op de ouderwetse tekeningen! Ik weet niet of jullie dat ook hebben maar het lijkt wel of ik steeds meer van dingen uit mijn eigen jeugd ga houden...
Zoals het plukken van bramen met mijn opa en oma. Gezellig achterin de Kever (als je lang genoeg naar de stipjes op het plafond keek, zag je ze in 3D!), emmertje mee en dan lekker plukken. Er is zelfs nog een foto van! Oh, dat doet mij herinneren aan het idee dat ik laatst had. Ik wil van mijn ouders' foto's uit albums van heeeel vroeger, zelf foto's maken en uploaden op mijn eigen computer. Heeft één van jullie dat al eens gedaan? Ik denk niet dat ik ze kan scannen want ze zitten allemaal keurig in albums geplakt...
Deze week heb ik een wonderbaarlijke ontdekking in de moestuin gedaan..na het zaaien van pompoenen (van die grote ronde oranje) komt dít ding aan mijn plant! Helaas heeft er ook al een slakje aangeknabbeld... Het lijkt toch verdacht veel op een kalabas...zouden ze de verkeerde zaadjes in het zakje gedaan hebben, of beginnen pompoenen als groene komkommertjes???

Zo zijn we de week dus weer supersnel doorgekomen, en als we even voor de regen naar binnen moeten dan spelen we gewoon lekker met de speelkaarten!

Oh, het raadseltje van vorige week houden jullie nog even tegoed want de kabouter kwam er tussendoor, maar volgende week de onthulling hoor!
Fijne week toegewenst en groetjes van mama lieveheersbeestje!

14 opmerkingen:

Bloem zei

Oh wat geweldig dat jij het patroon van de kabouters nog hebt! Ik heb er heel veel gemaakt, samen met een schoolvriendinnetje. Iedere dag hadden we wel weer een nieuwe. En ik heb heel veel moeite gedaan om het patroon ooit weer te vinden. Dus wil ik wel heel graag hebben.

wilmi zei

leuke blog weer! Als je oude foto's niet in kunt of wil scannen, is het ook mogelijk om er met een goed fototoestel foto's van te maken, evt. met statief. Heb ik ook gedaan, en gaat prima, mits je rekening houdt met licht weerkaatsing enz. (ik moet er wel bijzeggen dat ik een goede canon spiegelreflex camera heb)
groetjes en geniet nog fijn van je laatste weekje met de kids. De twee jongsten hier moeten morgenochtend weer, snif..

" me " zei

Da's plezant hé, die oude ariadnes... ik moet tot mij schaamte bekennen dat ik een hele doos oude ariadnes en 100 ideeên uit de jaren 70 heb weggegooid bij een verhuis zo'n 10 jaar geleden... ik heb er al vaak dik spijt van gehad!

En die pompoen is volgens mij een courgette : van plant lijken die zeer sterk op elkaar ;) : dezelfde bladeren maar wat puntiger en dezelfde bloemen.

Rosabears zei

Wat een supergezellige post weer.
Nog een heel fijne laatste vakantie week.
groetjes Marja.

plukdedagsandra zei

Wat leuk: die "oude" kabouter en ja, die horen toch een baard te hebben en straf dat kaartenhuis.

Elly-My Everyday Things zei

Vind het kaboutertje helemaal super!!! Dus... van mij mag je het patroontje wel op je blog zetten hoor! Zo te zien en lezen is jullie vakantie nog steeds volop genieten (hier ook hoor, nog 1 weekje, snik!)!
Nog een fijne week!
Lieve groetjes Elly

Mama Ilse zei

Haha, groene pompoenen, ik vrees dat jullie geen pompoensoep maar gourgettesoep gaan eten. Pompoenen zijn echte kruipplanten ze gaan heel ver, terwijl gourgetteplanten op een plek blijven ze worden wel groter maar kruipen niet verder.

Die tip die je kreeg over oude foto's fotograferen met je fototoestel, dat werkt prima hoor, heb ik ook al eens gedaan en ik heb geen canon ;-) wel zorgen dat je flits afstaat en ik goed daglicht trekken. Succes

Wat een mooie kabouter heb je gemaakt, en hop hop op naar die grote vemielie ! Alleen is maar alleen.
Als kabouterliefhebster zou ik ook graag het patroontje hebben.
oh die oude ariadnes zijn toch fantastisch! Ik hou mijn ogen ook altijd open in de kringloop maar nog geen tegen gekomen.

geniet nog van jullie laatste week.
Hier hebben ze nog tot 31 aug.

Liefs
Ilse

Anoniem zei

Ha,

Leuk die rommelmarkten hè? Ik kocht een paar maanden geleden ook een ovenschaal op de rommelmarkt. Ook heel goedkoop. Maar helaas na 1x gebruiken bleek er een grote scheur in te zitten... Die was niet te zien toen ik hem kocht want ik let er altijd op of iets heel is. Of het moet iets zijn ter decoratie waar wel iets aan mag markeren... Ik heb hem toen toch maar weggegooid met pijn in m'n hart want hij was zo mooi...Ik was anders bang dat hij door de hitte zou knappen en dan kan je ook je eten nog weggooien. Dus voortaan nog beter opletten denk ik.

Groetjes,
Elseline

Vlijtig Liesje zei

Ik heb genoten van je koopjes! Zeker die braadslee, wat heb je daar lekker veel meer uitgespaard.

De kabouter vind ik schitterend, en je hebt groot gelijk: kabouters horen een baard te hebben.

Judith zei

volgens mij is t een courgette...ik heb ze ook in de tuin!!!! leuke foto's

Anoniem zei

Pizzaaaaaa! Bramen!!! Lekker.

Briljante kabouter ook :)

Saskia zei

Wow, wat heb jij een superleuke blog!! Haken, kinderboeken, natuur, ... ik voel me hier al helemaal thuis! :)

Groetjes, Saskia :)

**Psssst... ik heb een polka-dots give away op mijn blog staan, kom je eens langs?**

Grietje zei

Dat kaboutertje is zoooo leuk zeg!
En je hebt geweldige aankopen gedaan ^_^
Ik wil je ook even laten weten dat er een award voor je klaar ligt, kom je hem even ophalen?

Groetjes,
Grietje

Marijke zei

leuke kabouter heb je gemaakt!
en die doosjes die je hebt gevonden: heerlijk
ik ben al sinds deze middag ah rondneuzen op je blog (elke keer maar even, niet non-stop, uiteraard ;)en ik kan r maar geen genoeg van krijgen
ik word zo dadelijk volger!
groetjes