vrijdag 27 augustus 2010

groene vingers...

Wat regent het toch de laatste dagen! Dat is natuurlijk niet geweldig, maar wat wél een voordeel is van dit plens-weer; de kamerplantjes kunnen lekker een ochtendje naar buiten! Het is nog niet te koud en het waaide niet te hard, dus ik ging gisteren ijverig aan het werk.
(dit is het raam aan de voorkant) Zoals je ziet is dat hier nog een heel karwei! Ik ben er ongeveer 20 minuten mee bezig geweest. Alle kleine planten heb ik buiten op de tuintafel gezet, anders spettert er zo'n zand tegen de potjes aan, en de grote hangplanten hang ik altijd aan het frame van de schommels, lekker handig!

Ik ben ooit begonnen met kleine hangplanten van deze bovenstaande soort; de epipremnum
zoals zijn sjieke naam is. Het waren goedkope plantjes van nog geen twee euro, van de aldi. Omdat ik toendertijd een kleuter, peuter en baby had, leek het mij handig om het groen op te hangen want kamerplanten zijn vaak erg giftig voor mensen en mijn kleine mensjes staken graag iets in hun mondjes...

(hier de achterkant van het huis) Zoals je ziet zijn het vijf heel grote planten geworden! Op één na ( de meest rechtse) , raadsel..., maar die heb ik ondertussen vervangen door stekjes en begint nu ook te groeien. De verzorging van deze kamerplanten is super gemakkelijk, gewoon water geven als de grond droog is want hij mag niet 'verdrinken' dan gaat hij gegarendeerd dood. Verder geef ik om de week wat vloeibare kamerplanten mest aan al mijn plantjes en spoel ik ze om de paar weken af. Het handigst gaat dit natuurlijk als het lekker regent, maar dat is in de winter te koud. Dan doe ik het snel met een grote sproeigieter met lauw water.
Ik vond dit op het internet over deze plant;

"Uit onderzoek is gebleken dat Epipremnum (Scindapsus) in de top 10 van meest luchtzuiverende planten staat. Hoe werkt de luchtzuivering? De huidmondjes in de bladeren nemen schadelijke gasdeeltjes op en transporteren deze via de stengels naar de wortels. Ontelbare micro-organismen breken de schadelijke verbindingen af, die vervolgens als voedsel dienen voor zowel de plant als de micro-organismen. Hierbij komen geen afvalstoffen vrij. Het zuiveringssysteem gaat nog verder en schoolt zichzelf bij. Onderzoekers hebben aangetoond dat vooral de micro-organismen instaan voor het zuiveringsproces."
De planten absorberen als het ware formaldehyde en dergelijke, dat zit in je vloer, verf meubels etc..
Nou da's toch mooi meegenomen niet waar?!
Hier nog een andere sterke plant die goed tegen schaduw kan en ook zeer lucht zuiverend is; de dracena (zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Dracaena_marginata) , al is dit wel een oudje. Maar ja, je gooit ze niet zomaar weg na al die jaren trouwe dienst he? Daar heb ik echt moeite mee.. De kriebelblaadjes onderaan de pot is een ander plantje. Een half jaar geleden vond ik een stengeltje op de grond bij de kassa van een tuinwinkel en dat heb ik gewoon in de grond gezet...
Hier zie je het tweelingzusje van de dracena, al is deze niet zo erg oud.
Ik hou van het stekken van plantjes en de grote hangplanten stek ik regelmatig, anders konden we nu niet meer naar buiten kijken!
Zelfs in de gang staan stekjes...
Tip;

Nou zijn het niet alleen planten waar deze groene huisvrouw graag voor zorgt, er is ook nog een kleine veestapel van vogeltjes en vissen (momenteel 7 zebravinken met een nestje met eitjes, twee parkietjes, vijf guppies en twee goudvissen). Officieel zijn de visjes van de jongste kinderen, maar ik maak ze zelf schoon. Bij het schoonmaken van de vogels heb ik een truukje bedacht. Altijd die vieze bepoepte voerbakjes schoonmaken, bah! Opeens bedacht ik dit; gewoon de bodem en bovenkant van een leeg pak drinken afsnijden en bij de bovenkant de dop er af halen. Een stukje van het pak over het gat van de dop en klaar is kees; wegwerp voerbakjes! Geen extra afval (het pak werd immers toch al weggegooit) en geen afwas. Deze pak-bakjes staan al een week in de kooi dus ze gaan denk ik zo'n twee weken mee.


Ik heb dit postje ook gepubliceerd op het blog van de Trotse Huisvrouwen!
(http://trotsehuisvrouwen.blogspot.com/)

12 opmerkingen:

Anoniem zei

Heerlijk al die groene planten.
Ben ook gek op alles wat bloeit en groeit.
Ik kan me een huis zonder planten niet voorstellen

een gezellig weekend, Lilly

hier is het op het ogenblik vreselijk benauwd

TIO zei

heel leuk! ik heb ook zoeen plant staan, en ik neem daar ook regelmatig scheuten van, heb er al aan mijn zus kado gedaan, mijn moeder en onlangs een tante.

Huize Steen. zei

Wow wat een hoop planten !! Ik heb absoluut geen groene vingers, alles gaat dood bij mij. Momenteel heb ik 1 plant staan een orchidee die ik van mijn moeder heb gekregen. Want ik heb het opgegeven ik koop geen planten meer.

" me " zei

merci voor de tip ! ik was namelijk lang geleden al eens van plan om mijn kamerplanten buiten in de regen te zetten, maar ik was het eerlijk gezegd al vergeten...
Nu ga ik het direct doen sé : dat zal hun deugd doen !

LiLi M. zei

Ik vind het altijd zo leuk om te lezen hoe jij van 'niets' (nou ja, een plantje van 2 euro of zelfs van afval) iets weet te maken (5 geweldige planten en nog meer stekjes en die grappige voerbakjes). Ik heb het allemaal weer met heel veel plezier gelezen. Nu de planten toch gedaan zijn mag het van mij het weekend droog blijven, hoe dan ook, veel plezier!

Petra zei

Handig die voerbakjes!

Jeeeeeeeee wat een planten heb jij zeg en zeker groene vingers ;-))
Hier geen enkele plant binnen (vergeet ze nl. altijd water te geven) maar wel elke week mooie bloemen want daar ben ik gek op ennnnnnnnnn heel veel planten in de tuin want daar hou ik dan weer wel van ;-)

Fijn weekend!

Corina zei

Mooi gezicht al je mooie planten, ze stekken inderdaad erg makkelijke en zijn erg sterk!
Ik vind je tip van de voerbakjes ook erg goed bedacht!
Fijn weekend!
Groetjes Corina

wilmi zei

en een trotse huisvrouw mag je zijn hoor! Sjonge wat zorg jij goed voor je planten! ik heb totaal geen groene vingers, bij mij gaat alles dood.. Jouw rechtse hangende plant, ben de naam vergeten, doet het misschien niet omdat ie op de trek hangt bij de deur? tis maar een gis hoor..
fijn weekend weer!
groetjes,
Wilmi

Judith zei

wow hartstikke leuk die planten! en wat een goed idee van die voerbakjes!

Elly-My Everyday Things zei

Hé, dat is een slim idee van die voerbakjes!
Wat is het een groene oase bij jullie! Ik zit in de bloemen, maar m'n planten verzorgen, ho maar!
Nou regent het nu wel, dus ik zou ze buiten kunnen zetten.... zou....!
Tja ik blijf toch lekker binnen, brrr.... wat een onweer!
Fijn weekend!

scrappy jen d zei

Wat een heerlijk oerwoudje heb je thuis! En wat een interessante informatie geef je ons! Die huidmondjes had ik ook op school geleerd (lang geleden), maar dat groene planten ook bepaalde stoffen in je huis zuiveren...dat was nieuw voor mij! Helaas heb ik al mijn planten naar buiten moeten doen i.v.m allergie van de kids en ook vanwege stofvorming (astma). Maar ja...ik deed mijn planten ook regelmatig een plezier met een mild regenbuitje....Ze zijn er vast van opgeknapt en ze glimmen vast en zeker na dit verwennerijtje!
Lieve groetjes, Jen.

Elseline zei

Ha mamalieveheersbeestje,

Ik heb een plant staan die nog van een plant van mijn opa afstamt...En mijn opa is al zeker 35 jaar geleden overleden. Het is een begonia achtige plant. Hij is al wel tig keer gestekt. De ene keer komt er een mooi gevormde plant uit en de andere keer niet en dan stekken we hem maar weer. Hij heeft roze bloemetjes en langwerpige bladeren met witte stippen. Ik ben er heel zuinig op...

groetjes Elseline