woensdag 18 april 2007

Appeltaart, geraniums en tentjes.
Vandaag is het rustig in Villa Stip van de lieveheersbeestjes. Woensdag is eigenlijk een beetje een gezellige laat-de-boel-de-boel-dag. Dus, nadat ik de benedenverdieping gezogen had en wat andere klusjes gedaan had, gingen het kleinste kevertje en ik even op de fiets. Naar de winkels en daarna naar de BAMBIES, de attractie voor het kevertje! Hij vindt ze super, alleen voor papa-bambie (groot en eng gewei zo van dichtbij...) heeft hij erg veel respect en die krijgt dan ook geen oud brood van hem. Stel je voor, zo'n kever pootje is net zo groot als een half broodje en de tanden van een hert behoorlijk groot... Nee, de kleine bambies krijgen papa's portie erbij. Eigenlijk past het niet zo midden in de week, maar omdat er wat oudere appeltjes op de fruitschaal lagen, heb ik ook nog een lekkere appeltaart gebakken. Hiervan werd papakever weer helemaal actief en die is nu een gekregen tent aan het opzetten in de tuin... (omringt door allerlei kleintjes die heerlijk in de weg lopen en zich er mee bemoeien..) Kortom, het eerste dagje op de blog was heerlijk relaxed!Dit is mijn recept voor de lekkere appeltaart.

Voor het deeg heb je nodig:
300 gr bloem
1 zakje bakpoeder
snufje zout
200 gr boter
15o gr suiker
2 zakjes vanillesuiker
1 losgeklopt eitje
paneermeel

Voor de vulling heb je nodig: 1kg appelen, 3 eetlepels suiker, een handje gewassen rozijnen en 2 theelepels kaneel. Verder heb je nog een springvorm van 22 cm doorsnede nodig.

* Schil de appelen , maak er schijfjes van en pocheer ze in een bodempje water, samen met de rozijntjes gedurende 2 minuten. Laat ze dan uitlekken in een vergiet en af laten koelen.
* Zet de oven aan op ongeveer 175 graden.
* Maak het deeg: meng het bloem, de bakpoeder, het zout, de suiker, 2/3 van het ei en de boter in de keukenmachine (of met de hand natuurlijk!). Kneden tot het een deegbal is en kneed het dan verder met de handen op een met bloem bestoven aanrecht.
* Beboter de springvorm en bekleed deze met het deeg. Hou een deel over om de decoratiereepjes van te maken.
* Meng de appelschijfjes en de rozijntjes met de suiker en het kaneel. Strooi een laagje paneermeel over de bodem van de taart (om het vocht van de appels een beetje te absorberen) en stort de appels en rozijntjes er op.
* Maak van het overgebleven deeg lange slierten en leg die kris kras over de taart heen tot een soort van roostervorm. Dan nog even het deeg afkwasten met het restje ei en midden in de oven plaatsen.
* ongeveer 50 min. (heteluchtoven) tot 65 minuten bakken en.. smullen maar!

4 opmerkingen:

ilse zei

Hoi manon,
Oooh wat leuk zeg ! ik ben altijd zo benieuwd naar wie mijn blog leest, dus ik vind het super dat ik nu ook met je(jullie) kan meelezen. Ben benieuwd naar die avonturen in jullie villa Stip ! leuke naam trouwens.
Ik wens je heel veel plezier met je blog.

Hilde zei

Dag Manon,
Leuk om met jou kennis te maken via je blog! Reken er maar op dat ik regelmatig eens langskom hier! Bedankt voor het recept, ik ga het zaterdag meteen uitproberen!
Veel blogplezier!
Hilde

gea zei

hartelijk welkom,
in blogland!!!

Anoniem zei

Hehe, ik heb jullie nestje gevonden! T was even zoeken, maar met mijn voelsprieten heb ik toch de weg gevonden! Wat leuk om jullie drukke keverleven te kunnen beschouwen in jullie bladervilla 'Stip'. Hier in huize bladgroen gaat alles goed! Bij de mestkevers heb je een foto gezien van onze kleinste krekel...wat een poepje he! Hij heeft alleen een flinke krekelverkoudheid te pakken....dat is dus groensnot....hihi.
Ik zal het recept van de luizentaart eens uitproberen ik denk dat alle krekels hier dat wel lekker zullen vinden, lekker eiwitrijk...
Dag en kusjes voor alle kevertjes.Sommige met een beetje groen...
xxx