vrijdag 9 november 2007

Werkbeschrijving tractaties maken..

Deze tractaties heb ik gemaakt als Sint Maarten tractatie gemaakt, maar je kunt ze natuurlijk ook bij een feestje naast het bord van de kinderen leggen, als een soort 'christmas cracker' bij het kerstdiner (dan hoort er een papieren kroontje in te zitten en een mopje), of als tractatie voor op school. Het is geen dure tractatie, het enige wat je moet doen is flink wat wc-rollen sparen!
Dit heb je nodig:
wc rolletjes
crepe-papier in verschillende kleurtjes
gekleurd papier, bijv. vouwblaadjes
mooi gedecoreerd papier, bijv. scrap-papier, inpak-papier of behang
evt. papieren taartonderleggertjes
kadolint in bijpassende kleurtjes
lijmstick
perforator
schaar
stempel en inkt of stickertjes, stift of iets dergelijks
en, heel belangrijk, de tractatie zelf!

knip een stuk crepe-papier en een wc rolletje. Ongeveer twee en half keer de breedte van het rolletje, papier afknippen. Even kijken of het crepe-papier doorschijnt, anders twee keer er omheen rollen. Smeer het rolletje helemaal in met de lijm en rol het in het midden van het papier op.
Zo komt het er dan uit te zien. Plak ook het uiteinde van het crepe-papier goed vast met de lijmstick, maar voorzichtig, het papier scheurt snel!
Knip een strookje gekleurd papier, een stukje smaller dan het wc rolletje en een strookje gedesineerd papier, weer een stukje smaller.
Lijm de strookjes op elkaar.
Lijm de strookjes om de wc rol.
Knijp het uiteinde samen, net als een toffee.
Dan een kado-lintje er omheen en even krullen met de schaar.
En nu het allerbelangrijkste; de vulling gaat in het kokertje...
(let even op mijn snoezige, supergrote snoeptrommel)
...in ons geval stopten wij er een doosje dummies en een salmiak lolly in. Maar ook een klein speelgoedje, gummetje, rozijntjes, autootje of sticker kunnen er in gestopt worden. Gebruik je fantasie!
Nu maak je het andere eindje van de rol ook vast met een lintje en het is al bijna klaar! Je kunt het rolletje natuurlijk zo laten, maar ik heb er nog labeltjes bij gemaakt.
Knip een 'huisje' van gekleurd papier en een wat kleiner vierkantje van gedesineerd papier. Bovenin knip je een gaatje met de perforator. Lijm het op elkaar.
Dan heb ik een stempel gebruikt van een maantje en op het label gedrukt.
Het label aan het rolletje vastknopen met het lint en ....
ziehier het resultaat!3 opmerkingen:

I. zei

Dit is zo creatief en leuk! Ik ga het onthouden voor als ons kleine meisje in februari 7 (ja!zo klein is ze dus niet meer ;-) wordt... Groetjes van Isabel(Tarte Tatin)

M. zei

Ideetje is al opgeslagen in m'n inspiratiemap! Dank.

monique zei

Wat ontzettend leuk!