zondag 11 mei 2008

Hoera! De lieveheersbeestjes kunnen weer online!!


(dit mooie tekeningetje is van een mij onbekende artiest, gevonden op het internet)
Vandaag weer eens even bloggen, het is moederdag en tot onze grote vreugde doet de pc het weer! Na een nieuwe modem, volgde een nieuwe kabel en als laatste hoop ook nog een nieuwe
kaart.. Gelukkig doet alles het weer en kan ik dus ook weer lekker even bloggen (de andere lieveheersbeestjes zijn een lekker blokje om, kan mama even bijkomen, haha!)

Eerst maar even een stukje over het pinksterfeest dat wij vieren, daar is veel verwarring over..
"Pinksteren betekend in het Grieks Pèntèkostè en dat betekend weer “vijftigste”. Het Joodse pinksterfeest, de Sjavoeot (wekenfeest) wordt volgens de Wet van Mozes precies zeven weken na Pesach gevierd. Met Pesach vieren de Joden de uittocht uit Egypte, met Sjavoeot wordt de openbaring van de Tora op de berg Sinaï gevierd. Met andere woorden, de uittocht van het Joodse volk uit Egypte en de weg naar het Beloofde Land wordt bekrachtigd door een Godgegeven Wet, waar het volk voortaan naar leven kan.Ook werd er met Pinksteren in oude tijden, maar wel na de geboorte van Christus, volks- en landdagen gehouden. Dit was een van de dagen waarop de koning of keizer rechtsprak over zijn volk.Pinksteren is de laatste dag, oftewel de afsluiting, van de vijftig dagen tijd van Pasen. De christenen vieren de bekroning van Pasen. Hier wordt de uittocht (=opstanding) van Jezus bekrachtigd door het Goddelijk geschenk, namelijk de Heilige Geest.
Wat wordt met Pinksteren herdacht? Op de avond voordat Jezus door één van zijn volgelingen wordt verraden en gevangen genomen, belooft Hij de apostelen dat Hij hun de Heilige Geest zal sturen. De Heilige Geest zal hen (en alle andere christenen ter wereld) voor altijd verbinden met de Vader en de Zoon. Tevens zou het de apostelen helpen het evangelie aan anderen te kunnen vertellen en uitleggen. Net als wij wisten ook de apostelen niet wat de Heilige Geest nu precies inhield en hoe deze eruit zou zien, was het wel te zien? Tijdens het feest van Pinksteren wordt de nederdaling van de Heilige Geest herdacht. De apostelen die zich na de Hemelvaart van Jezus hadden teruggetrokken, hoorden vanuit de hemel een geraas komen, alsof er een hevige wind opkwam. Het vulde het hele huis waarin zij verbleven en er verschenen vurige tongen die zich verspreidden en zich op ieder van hen neerzetten. Zij raakten vol van de Heilige Geest en begonnen te spreken in vreemde talen, zoals de Geest hun ingaf. Dit is het verhaal van de Heilige Geest opgetekend in Handelingen2, 1-4.Doordat de apostelen ineens in verschillende talen spraken, konden zij dus aan verschillende volkeren het evangelie in hun eigen taal verkondigen. Daarom wordt met Pinksteren tevens de stichting van de katholieke kerk, alsmede de eerste prediking gevierd.
Wat is de Heilige Geest? De Heilige Geest is onzichtbaar, en daarom wat moeilijk te bevatten. Misschien kan het worden gezien als een trooster en helper bij verdriet, ziekte, of lastige beslissingen waarmee de mens regelmatig wordt geconfronteerd. Ook wordt beweerde dat deze Geest heel veel energie geeft. Opvallend is dat bij diep gelovige mensen het wel lijkt alsof de Geest echt werkt in deze mensen.De Heilige Geest wordt vaak afgebeeld als Vurige tongen, misschien als verwijzing naar het feit dat de apostelen vol van vuur waren van de Boodschap die ze de mensen in hun eigen taal konden vertellen.
Vaker nog wordt de duif gezien als het beeld van de Heilige Geest, de duif staat namelijk voor rein- en zachtmoedigheid, maar vooral voor de hemelse inspiratie, vrede en de ziel.Zo makkelijk als het was voor vele kunstschilders om een beeld op een schilderij te zetten zoals volgens hun God (vaak als een oude man zittend op een troon in de Hemel) en Jezus eruit zagen, zo moeilijk was het voor hen om zich van de Heilige Geest een beeld te vormen. Volgens de bijbel wordt de Heilige Geest aangeduid als een duif, vuur, levend water, de kracht Gods, Trooster, Geest der Waarheid." Ja, deze mooie woorden heeft mama Lieveheersbeestje niet zelf geschreven hoor, maar bij elkaar gesprokkeld op het internet. Met Pinksteren vieren we dus de uitstorting van de heilige Geest. De discipelen, die na Jezus Hemelvaart aanvankelijk niet wisten waar ze aan toe waren, werden overvallen door een windvlaag, kregen vlammen op hun kruin en veranderden pltseling in begaafde sprekers. Ik vindt het nog altijd een heel mooi en mysterieus gebeuren..
Maar nu even wat wereldser berichten vanuit Villa Stip.
Afgelopen koninginnedag stond het tweede kevertje op de kinderrommelmarkt en hij verkocht onze opgeruimde spullen voor maar liefst vijftig eurootjes! Het kind is opeens rijk! Gelukkig ging ik al snel even helpen en was er dus vroeg bij om nog wat mooie spulletjes in te kopen..
Een paardje, voor 1 euro. Ons kleinste kevertje is er de cowboy mee te rijk!
Een hele serie leerzame én leuke disney boeken, samen voor 2 euro!!! Echt een koopje hoor, ze zijn nog niet eens gelezen zo te zien. Je kunt er van alles van leren terwijl je gewoon wat leest en plaatjes kijkt. Iets om nog vaker op te letten tijdens rommel-speurtochten..

Een nep-zilveren suikerpotje + melkkannetje + dienblaadje voor 60 cent..

Drie zilveren messen met merkjes, en ivoren handvaten, samen voor 1 euro 50..

Een prachtig mooi holletje/huisje/oid. voor onze seizoenentafel! Knijntje was er erg blij mee!Ook voor een spotprijsje van 1 euro...

De dieren op de seizoenentafel hebben sinds zaterdag ook nog gezelschap gekregen van een grote pot met kikkervisjes. Ik ben nu een boekje aan het maken met de cyclus van de dril tot de kikker, wat liedjes en gedichtjes en plaatjes. Maar dat is nog in de maak...
Maar onze echte topper is dit intrigerende boek, "Vieuws of London".
Ik heb hier twee euro voor betaald, het ligt helemaal uit elkaar, maar is zo mooi...

Na een poosje speuren op google kwam ik er nota bene achter wie de fotograaf is, waar hij gevestigd was, en zelf dat een antiqair in Engeland zo'n boek (wel in goede staat) voor maar liefst 1250 pond te koop heeft! Dat was wel even schrikken.. Maar deze houden we voorlopig lekker zelf hoor!
Voor de dames die op mijn voorjaarsschoonmaak-aanval hebben gereargeerd: ik ben inmiddels halverwege maar door de vakantie en het mooie weer gaat het wat langzamer. Je weet maar nooit, misschien krijgen we wel weer zes weken regen, dus we genieten van de zon en de tuin, haha!!
Wat ik nog gedaan heb: onder de kinderbedden schoongemaakt en speelgoed gesorteerd, alle kasten zijn nu klaar en schoon, de winterjassen zijn gewassen en naar de zolder gebracht en de schuur is opgeruimd. Ook de tuin heeft weer een beurtje gehad. Het oudste lieveheersbeestje heeft zelf grote schoonmaak op haar kamer gehouden en een ratjetoe aan dozen en manden leeggehaald en wat ze wilde houden heeft ze keurig in prachtige dozen opgeborgen. Het ziet er fris en mooi uit nu! Mijn complimenten schatje!!

Ik zie dat dit wel een heeeeel lang bericht is geworden, maar jullie hadden nog wel wat tegoed van ons.. In iedergeval een lekker weekeind toegewenst en ... trek alle stekkers er uit als het onweert!!

8 opmerkingen:

Anneke zei

Fijn dat je weer online bent! En wat heb je een prachtige aankopen gedaan! Onze eerste koninginnedag-op-de-vrijmarkt was niet zo'n succes; volgend jaar passen we onze tactiek aan en gaan we vroeg (en nemen we mobieltjes mee om elkaar op te sporen... wel zo handig met 3 kids!) Vooral het boomstam-huisje zou ik wel eens beter willen bekijken!

Heidi zei

Wat leuk, dat houten stokpaardje.

Monique zei

Wat fijn, dat je er weer bent. Wat een schrik zeg. Ik ben blij dat alles weer gemaakt is. Wat heb je een prachtige spullen gevonden. Het boek vind ik ook gorgeous !!! Londen-fan zijnde, vind ik zulk soort bopeken heel interessant.
De rest van de spullen zijn ook een echte aanwinst. Wat kun je veel vinden op die markten in jullie buurt. Hier is het altijd heel veel troep, of ze weten er heel veel voor te vragen, dat is helemaal niet leuk meer !!
Een hele fijne dag !!

monique zei

Hoi manon,

Dat zal wel schrikken zijn geweest zeg! maar fijn dat je weer online bent. Zoals je ziet ben ik er ook weer eens.
Wat heb je allemaal een leuke spullen gevonden zeg!En dan dat boek.......echt geweldig!
Ik ben ook tijdens koninginnedag op pad geweest maar hier was het echt alleeen maar rommel.
Ik zal nog eens wat verder rondkijken op de computer.
groetjes,
Monique.

ilse zei

Leuk om weer wat te lezen bij jullie. wat een heerlijke vondsten ! ik smelt voor het boomhuisje.

Elly zei

Héé lag je er even uit?? Blij dat je er weer bent! Ik ben nog helemaal een beetje beduusd van je prachtige uiteenzetting over pinksteren. Alhoewel ik op een katholieke school heb gezeten, was dit verhaal me totaal ontglipt. Je hebt overigens ook prachtige koopjes gedaan op de markt! Vooral je mesjes en je zilveren stelletje zijn prachtig! En echt een koopje! Het is weer gezellig in villa Stip!

Linda zei

Leuke spulletjes heb je weeral gevonden! Zeg, heb je de Libelle van deze week al gezien? Een heel artikel over lieveheersbeestjes... Ik moest direkt aan jou denken ;-)

Something White zei

Dag Mama Lieveheersbeestje, het is alweer een tijdje geleden dat ik bij je op visite was (druk met werk thuis o.a.), maar ik ben er weer! Dat Engelse boek lijkt me echt prachtig. Wat een kanjer van een vondst, temeer nu je weet dat zo'n boek echt wel veel waarde heeft. Prachtig dat je wat meer uitleg over geestelijke dingen hebt gegeven! Daar kun je alleen wat van bijleren, dunkt me. Zelf heb ik (o.a.) theologie gestudeerd en het zijn voor mij bekende en vertrouwde zaken :D
Ben jij trouwens ook van katholieken huize? Ik zit nog altijd met het idee dat bijna heel Nederland zo'n beetje protestants, luthers of calvinistisch is, maar dat klopt natuurlijk niet en zeker niet voor de 2 zuidelijke Provincies Brabant en Limburg.