donderdag 20 augustus 2009

bramenjam maken en een groot stil gat...


Zoals je ziet heb ik hard gewerkt aan mijn laatste haakwerkje.. We zijn met de lieveheersbeestjes een weekeindje uit logeren geweest en ik had veel tijd om wat te haken. Nu ben ik toch maar een rand kleine 'granny's' gaan haken, één bovenaan en één onderaan. Dan ga ik daarna weer gewoon rondom en krijg ik een rechthoekige vorm. Je snapt het al; een experiment!

De deken trekt ook een beetje op in het midden, maar dat hoop ik met het strijkijzer te verhelpen als hij helemaal klaar is.
Het is de tijd dat de bramen rijp zijn en ik heb heerlijke herinneringen aan het bramenplukken als kind, met mijn grootouders. Emmertje mee, zandweggetje op en plukken maar...En dan; bramenjam maken! Gratis bramen hebben het kleinste lieveheersbeestje en ik gevonden in het park (boven honden-plas-hoogte geplukt hoor!), ver achteraf, onder een ooievaarsnest. Ongeveer 750 gram hadden we, plus wat grote schaven en prikken (ook gratis...). De bramen zijn goed gewassen.


Dan breng je een bodempje water aan de kook in een pan met een dikke bodem.

De bramen lekker prakken...

En 250 gram zure appeltjes schillen en fijn snipperen.

Voeg de bramen en appeltjes toe aan het kokende water en laat het tot éénderde inkoken, dat duurt wel even hoor, maar ruikt verukkelijk fruitig!

Daarna voeg je een kilo suiker toe (ik heb iets minder genomen, want ik denk dat deze drie potjes snel op zijn). En laat je het nog ongeveer 10 minuten koken.

De, met veel moeite verzamelde potjes (wanneer gebruikt een gezin van zes nou kleine potjes?? Maar gelukkig waren er nog andere behulpzame mensen die wilden verzamelen voor ons), goed uitwassen met heet water en daarna met kokend water. Uit laten dampen op een theedoek.


Omdat er best veel pitjes in zaten, heb ik één derde van de jam door een zeef geprut, vies karweitje hoor, maar wel lekkerder ben ik bang. Misschien moest ik dat in het begin al doen en het dan een nachtje laten staan doorlekken? Ik ben bang dat ook dit een experiment genoemd mag worden...


Tatatatatata!! Drie heerlijke potten jam! Het was leuk om te doen en volgende week duiken we weer de struiken in hoor, dan zijn er vast wel weer nieuwe bramen rijp. Is er overigens nog iemand die weet wat je er nog meer van kunt maken? Ik ben benieuwd...Het was maandag overigens een heel belangrijke dag in het leven van de lieveheersbeestjes; het kleinste kevertje is nu officieel een school-kevertje geworden en zit nu in groep één!! Met nog 10 andere kinderen vormen ze een leuk groepje. Hij vindt het zelf helemaal leuk en heeft ook al twee vriendjes gemaakt...gelukkig voor mama lieveheersbeestje zijn de twee oudsten nog vrij, die gaan volgende week pas naar school en dan heeft papa lieveheersbeest weer late dienst dus is hij overdag thuis. Anders was ik wel in een heel groot stil gat gevallen... Het is zo verschrikkelijk stil in huis...slik... Mama heeft het er maar moeilijk mee, maar gelukkig het kevertje niet, die is om zes uur al 'wakker om naar school te gaan' (gaaap..hij heeft dan ook de hele woensdag middag geslapen op de bank..)

Groetjes mama lieveheersbeestje!

19 opmerkingen:

Brigitta zei

Jummie, die bramenjam ziet er heel erg lekker uit hoor. En wat heb jij een schattig klein kevertje!!!! Die zou ik ook heel erg gaan missen hoor.

Groetjes
Brigitta

LiLi M. zei

Je dekentje wordt weer heel mooi en die jam doet mij watertanden. Mijn tante maakt ook wel sap van bramen, om bij de yoghurt te doen. Wens het kleinste kevertje van mij ook heel veel plezier op school. Heerlijk als ze zo graag gaan. Ik denk dat jouw 'gat' toch weer snel op gevuld is. Groetjes!

Crea Annemieke zei

Die bramen die weten wat.Overal en iedereen is er mee bezig.Je ziet ze langs de kant van de weg in de duinen.Toch durf ik ze niet te plukken.Ik heb ze van mijn vader gehad.Ik smul er van bij de pudding.Heerlijk.
Leuk dat je jongste het fijn vindt om naar school te gaan.Het is nu stil maar dat went heus wel en dan wordt het zelfs leuk.!
Over die tuinkussens daar kan je best gordijnen voor gebruiken.Ik heb ze ook eens bekleed dat ging prima.Het is natuurlijk wel belangrijk om stevige stof te nemen die niet zo snel verschiet.
Succes ermee en de groetjes van Annemieke

Tineke zei

Hallo mama Lieveheersbeestje, ik ben samen met jou een beetje verdrietig dat je kleine mannetje nu een grote knul geworden is. Het is wel een moppie zeg! Je dekentje wordt erg leuk, heb je er al een bestemming voor? Lekkere jam heb je gemaakt. Eet smakelijk!!!

Franca zei

Hallo Lieveheersbeestje,
Wat weet ik nog goed hoe stil het was toen ons jongste mannetje ook naar school ging.
Ik vond het echt een gemis, dat gezellige jongetje naar school. Zo te zien weet jij in ieder geval genoeg te doen. En heeft het kleine kevertje het goed naar zijn zin.
groetjes, Franca.

Julianna zei

Lekker, lekker.Die zelf gemaakte jams smaken toch het beste!!!!

Wat leuk, dat je jongste graag naar school gaat.En wat dat grote stille gat aangaat.....je went er wel aan, en ik geloof best,dat jij wel genoeg weet te doen :))

De deken ziet er prima uit.

Groetjes, Julianna

Bonjade zei

Wat stoer dat kleine mannetje naar school zeg......
Mooie tas ook.
Enne de jam.....dat is vast smullen.
Fijn weekend

gerrie zei

Dag kevertje,
In onze tuin staat een doornloze braam, de takken gebogen van de vele vruchten.Je vroeg om andere ideetjes; Ik doe een bodempje water in een pan -een sapketel heb ik niet- dan kook ik de bramen en doe ze in een doek in een vergiet in een schaal voor het sap. Ik durf zo geen bramenjam te koken, ik zie op mijn manier altijd altijd wormpjes. Van het sap maak ik gelei of ik meng het sap met sap van zwarte bes, en/of rode bes, en/of vlier en dan maak ik er limonade van. Alleen limonade van braam vind ik vrij smakeloos.
Hartelijke groet en tot laters
Gerrie

Annelies zei

Bramensaus (voor over de vla, de yohurt en het ijs):

Bramen wassen en opzetten met water. Aan de kook brengen en even door laten koken. Suiker erbij, goed roeren met de garde en een beetje binden met aardappelzetmeel.
Zowel warm als koud lekker.

Wilma zei

Ik maak ook Monchoutaart van de bramen. Ik gebruik daarvoor een pak mix voor Monchoutaart en kook hiervoor de bramen op met een beetje suiker en bindt dit met aardappelzetmeel(geen maizena want dan blijft het niet mooi helder).
de bramen die ik nu pluk vries ik in en gebruik deze met de verjaardag van mijn zoon in november. Je kunt dit natuurlijk ook met kwarktaart doen.

Groetjes en succes verder.

Indigo Blue zei

ove the blue and white blanket that you made for your son featured on Grannis and Ripples. The edging either end is particularly nice. Same here too another lovely colour scheme. I also make my own jam. I have not bought jam from ashop in years.
Best wishes from Cornwall, UK

Elly zei

Hmmm.... héérlijk bramenjam! Op vakantie zoeken de kinderen ook altijd bramen en dan maakt opa er heerlijke jam van.
je deken wordt trowuens ook erg mooi, die kleuren zullen straks prachtig staan in jullie kamer.
En dat gat..... tja da's even slikken! Gelukkig heeft hij het heel erg naar z'n zin, want een kind dat geen zin heeft wegbrengen is echt erg! En mama.... ach die vindt haar draai wel weer, vooral als ze zo'n bezige bij is!
Lieve groetjes Elly

Atelier de Vier Jaargetijden zei

Je dekentje is mooi geworden en de bramenjam ziet er heerlijk uit.
Wat een stoere bink is het kleine lieverheersbeestje en wat fijn dat hij zo graag naar school gaat.
Het zal even wennen zijn maar straks kom je tijd tekort!
Groet Thea

jente zei

Hoi! Wat een grote stoere vent! Hoe is de eerste week op school gegaan? En nu de rest... het zal best even stil zijn in huis, maar je hebt vast zo weer tijd tekort met alle (leuke) dingen die je doet.

Lekkere jam! Ik ga vanmiddag ook plukken met de kids in de moestuin van buurvrouw en dan ook jam maken. Leuk werkje hè? groetjes!

Caro zei

Ik maak dezer dagen regelmatig bramencrumble met de bramen die ik krijg van mijn buurman. 500 g bramen mengen met 100 suiker. In een beboterde vorm doen. Daarbovenop kruimeldeeg. Een halfuurtje in de oven op 200°. Je kunt het lauw eten, maar ook fris uit de koelkast is deze bramencrumble heerlijk.

Cindy ~ My Romantic Home zei

Looks like we were both making jam! Yours looks really good!

Gea zei

Bramenjam, bramentova ... zelfgemaakt is natuurlijk altijd veel lekkerder.

Je bent weer lekker aan het handwerken geslagen na de grote metamorfose van jullie huis.
Mijn oma kon ook prachtig haken. Eens moet ik voor de opleiding (AB) iets gehaakts inleveren en dacht aan de prachtige pannenlappen die mijn oma haakte voor de fancy fair van de kerk. Ik heb er toen (ahum) een paar ingeleverd en kreeg een dikke 8 ... nouja, mijn oma eigenlijk :-D

anneke zei

wij hebben bramenstruiken in de tuin. het is vaak te veel, maar het wordt verwerkt in jam, sap en we maken er ook geregeld Haagse bluf van!
heerlijk, alleen is het slecht voor de lijn...

Anoniem zei

Je jam ziet er super lekker uit. Krijg gewoon trek :-)