zaterdag 24 juli 2010

Week 2; ijsboerderij, klei maken, egeltje, bellenblazen, rommelmarkten en breien!

Leuke foto, he???! Ja, jullie zien mij nooit maar dan nu toch een tipje van de sluier opgelicht...mijn voetjes in beeld! Het gaat natuurlijk om de kleine springer daarvoor, want die ging helemaal uit zijn bol op de ijsboerderij in Ruinerwold ( http://www.drentse-koeijs.nl/ ) zondag zijn we daar lekker heen gefietst (dat is ongeveer een uurtje) en hebben daar de middag lekker doorgebracht met het hele stel.
Ooit begon hier de boerin ijs te maken en te verkopen van haar eigen koeienmelk, maar dit liep duidelijk uit de hand...
Er is nu een winkeltje waar je nog steeds haar heerlijke ijs kunt kopen en opeten, maar er is ook een heel mooie speeltuin bijgebouwd, een overdekte hal met maisbad (nu niet, de oogst is nog niet binnen natuurlijk, nu is er een groot springkussen), en speeldingen en als de mais hoog genoeg staat kun je in het maisdoolhof ronddwalen.
Het is er heerlijk, overal staan trekkertjes en autootjes waar de kinderen (tot 12 jaar) op kunnen crossen en ze kunnen zelfs echte boerenoveralls aantrekken. De koeien kun je ook zien, door een zijraam van de winkel, die komen zelf naar de melkmachine die voor het raam staat,als ze gemolken willen worden. Dan kun je ook zien hoeveel melk ze geven, wat het vetgehalte is e.d., echt heel mooi! (mooi man!)(haahaa!)
Het enige nadeel is dat de ijsjes nog steeds een euro kosten (twee bolletjes 1,80 euro), dus normale prijs, maar dat de speeltuin ieder jaar duurder wordt! Betaalden we een paar jaar geleden nog 2,50 per kind (ouders zijn gratis), dit jaar kostte het 4,50 euro. Maar ja, je gaat er ook niet iedere dag heen.. Het is een beetje het ouderwetse speeltuin gevoel. Zo van dat liedje 'we gaan met pa en moe gezellig naar de speeltuin toe'....
Natuurlijk hebben we ook weer een heleboel andere dingen gedaan die we in de grabbelpot hebben gevonden! Hier zie je het resultaat van 'zelfgemaakte playdough - klei'. Dat is echt leuk! Ik had het al vaak op amerikaanse sites gezien en vaak gedacht dat ik dat ooit eens moest gaan doen met de kinderen, maar ja...
Nu dus echt gedaan! Het is erg makkelijk en goedkoop, je kunt echt een heel grote hoeveelheid speeldeeg maken, voor veel kinderen (kinderfeestje?).
Ik heb het recept vertaald:
Ingrediënten; 1 cup (dat is net zoveel als een ikea plastic bekertje!) lauw water
1 cup bloem
1/2 cup zout
1 grote eetlepel olie
2 eetlepels bakpoeder
voedingskleurstof (maar het kan natuurlijk ook zonder!)
Je mengt het het bloem met het zout, de bakpoeder en dan het water en de olie. Het is nu nog veel te dun, maar het deeg doe je nu in een grote pan en verwarm het tot het dikker is geworden. Ongeveer zoals een droge aardappelpuree... Dan strooi je wat bloem over het aanrecht en leg je het deeg er op. Laat het deeg iets afkoelen en kneed het dan door met nog wat bloem. Als je het deeg goed vind, dan kun je er de voedingskleurstof door kneden (denk aan je kleren!). Het deeg wordt nu weer wat natter, maar je kunt er weer wat bloem doorheen kneden. Kneed het heel goed door en klaar is kees!
Volgens de sites die ik bekeken heb, is het speeldeeg nog heel lang houdbaar in een plastic zak of bakje, luchtdicht, maar dat weten we nu natuurlijk nog niet want het deeg is nog maar een paar dagen oud.
Een paar placemats op de tafel en kneden maar.. ( Het deeg deed mij een beetje denken aan het brooddeeg dat wij als kind gebruikten en afbakten in de oven, je krijgt er ook een beetje zoutige handen van.) Wij hadden rode kleurstof en gele en dat hebben we dan ook nog gemengd tot oranje en ik denk dat je het ook met natuurlijke kleurstoffen kunt maken. Misschien rood van bieten, groen van spinazie?
De kinderen hebben er lekker mee zitten kleien (zelfs de oudste), en het maken van het deeg was ook leuk voor ze, eigenlijk kunnen kinderen het bijna zelf, onder toezicht natuurlijk.
Onze kinderen zijn echte 'scharrelkinderen' en op deze zomeravonden de straat bevolken tot het donker is samen met de buurkinderen. Het is hier echt nog veilig en verkeersluw. Ze spelen gezellig tennis, stoepkrijten, stoepranden en zo en de oudsten zitten gewoon wat te kletsen. Maar wat als er opeens een donker schepsel langs je schiet?! Dan schrik je je een hoedje! Niet nodig; het was een schattig egeltje! Ik wist wel dat het hier in de buurt rondscharrelde, maar had het zelf nog niet gezien. Nu zat het bij de buren voor de deur en konden we het op de foto zetten. Leuk he? Overigens hebben we ook al heel wat avonden naar boven liggen staren op de ligbedden in de tuin want er zijn hier ook veel vleermuizen.
De lieveheersbeestjes staan ook nog eens op de rommelmarkt! Iedere week (als het mooi weer is tenminste) is er op donderdag ochtend een kinderrommelmarkt. En fanatieke verkopers dat het zijn! Ze hebben overal en nergens spulletjes vandaan en met twee keer staan al 90 euro verdient. Zelf ga ik dan natuurlijk ook heerlijk snuffelen en ik heb al heerlijke aankopen gedaan. Zo kocht ik tien nieuwe bollen alpacawol voor maar vijf euro...maar dat laat ik volgende week zien. Deze houten dozen heb ik voor een euro per stuk gevonden. (Onderop zat een sticker van Intratuin; ze waren daar 11,95 euro geweest... lekker koopje!!) Ik heb de dozen helemaal geschuurd en daarna wit geschilderd met grondverf en daarna nog opgeschuurd. Er is er nu één klaar en die staat naast mijn bed. Leuk voor zakdoekjes, een potje cocosvet, een balpen en notitieboekje e.d.! En dan is het ook nog netjes. Het doosje is ongeveer een halve A4 maat. Als de andere ook klaar is, komt die aan de kant van papa lieveheersbeest te staan.
We hebben ook nog andere rommelmarkten bezocht en ik heb voor de jongsten nog een prachtige koffer kleuter-Kneks gekocht voor maar 2 euro. Dat vond hij prachtig! Op school hebben ze dit ook, dus een schot in de roos. (En ik had spijt dat ik het niet als kerstkadootje bewaard had...!)
Ook bellenblazen met je grote zus is natuurlijk altijd leuk. Afgelopen vrijdag ben ik met haar gezellig wezen winkelen in Zwolle. Eerst met de fiets naar het station en dan gezellig met de (lege!) trein. Vanaf het station hebben we de benewagen genomen naar de stad en zijn we eerst de markt over gestruint. Na een kopje thee hebben we echt álle winkels bezocht! We zijn 'zakelijke' shoppers ben ik bang...(ik hou helemaal niet van kleding kopen voor mij zelf, en doe dat altijd tweedehands, maar voor de kleine lieveheersbeestjes koop ik ook wel eens iets uit de winkel als het heel goedkoop is.). De manier van aanpak is; je gaat naar binnen, scant de zaak en stormt naar de opruimingsborden. Zit er iets interresants bij? Dan gaan we graven in de bakken, zoniet; volgende winkel. Gelukkig vielen we met onze neusjes (hebben lieveheersbeestjes die wel??) in de boter! Bij de hema waren wij de eerste klanten en laten ze daar nu heel veel kleding hebben voor één euro!!! Zo kocht ik drie mooie mannentruien voor een euro per stuk, terwijl ze 25 euro geweest waren..heerlijke vangst!! Ook voor de jongens hebben we veel blouses, truien en t shirts gekocht voor maar één euro. Ook bij H&M vonden we nog een leuke polo voor maar 3 euro. Niets voor de dames zelf, maar dat kwam later bij andere winkels. Ikzelf had de leukste koop, een prachtige gehaakte sjaal van ecru katoen voor de winter, voor 3,75 euro. Toen we de winkel al uit waren ontdekten we dat dit schatje maar liefst 40 euro gekost had!! Het merk is Object en volgens mijn dochter is dat een superduur merk...tja. Ik vond het gewoon een heel leuke sjaal...
Ik ben nu begonnen met het haken van een sjaal met die alpacawol, maar ondertussen heb ik nog een kleuter washandje gebreid voor de jongste...
Hmm...dit blogje heeft wel veel tekst, ik hoop dat je er nog bent, dan wens ik je een heel gezellig weekeind en geniet van de zon en elkaar!
Groetjes van Mama Lieveheersbeestje.

18 opmerkingen:

Aritha Vermeulen zei

Je hebt leuke dingen gedaan zeg! En nou heb ik tenminste je mooi gelakte tenen gezien. Die ene bellenfoto is zo mooi!

Fijne dagen verder.

lenteroos zei

Jullie vervelen je niet deze vakantie. De foto's zien er erg gezellig uit. Fijn ook dat het droog is en een prettige temperatuur deze zomer.

Bonjade zei

Zeker was ik er nog....zo gezellig.
Jullie vermaken jullie prima zo te zien wat een gezelligheid;)
Enne als ik je ( of je voeten dan) nu eens tegenkom dan zwaai ik naar je hoor.......heb je nu gezien;)
Fijne avond

Mariette zei

Wat een leuke vakantieverslagjes schrijf je! Het recept van het speeldeeg ga ik zeker binnenkort uitproberen. Goed idee!

Groetjes, Mariëtte

wilmi zei

haha, ja, ik ben er nog hoor.. je had inderdaad veel tekst, maar zo leuk om te lezen. Top, al die koopjes! Jij kunt je inhouden, dat heb ik wel gezien hier.. heb ik nogal eens moeite mee.. (mijn moeder leerde me: altijd jezelf afvragen; heb ik het nodig, en kan ik het missen, dat is een hele goeie, want zo kun je nogal eens iets voorbij lopen ;-)
die speeltuin, leuk joh, zo lekker buiten en basic.. en het egeltje, grappig! die zoeken na een lange warme dag altijd een warm stukje asfalt of stoep op, vandaar dat er nogal eens eentje wordt doodgereden ;-(
nou, geniet nog maar lekker, veel leuke dingen doen, dat lukt vast wel!
groetjes,
Wilmi

Anoniem zei

Wat een leuke dingen allemaal en koopjes, fantastisch !!!
De dozen zien er heel mooi uit en het washandje vind ik echt heel lollig !!!
Een hele fijne dag !!

Marja Rijnsburger zei

Wat een heerlijke week hebben jullie gehad. En wat een verhaal heb je ervan gemaakt. Het degen deed ik vroeger ook met mijn kinderen en nu met mijn kleinzoon, zonder kleurstoffen dan wel want ik wist niet dat dat kon. Schaapjes waren hun favoriet. Dan gebruikten we de knoflookpers voor de wol.
En wat je een koopjes heb je gedaan. Het kistje is ook erg leuk geworden.
Veel plezier in jullie 3e week vakantie.
hartelijke groetjes.

Anoniem zei

wat leuk, dat we je voeten nu kennen :))

Dat was dus de 2e gezellige week bij jullie.Geniet er maar lekker van hoor

En wat de rommelmarkt betreft...daar kijk ik ook graag.

Groetjes, Lilly

Purperpolletje zei

Wat een gezellig blogje! Ik zou zo met jullie mee willen: lekker naar de speeltuin, op koopjesjacht, naar de rommelmarkt en 's avonds heerlijk stoepkrijten...

Sandra zei

Heel erg leuk allemaal. Echt vakantie!

Brechtje zei

Helemaal niet teveel tekst. Ik heb zitten genieten en tijdens het lezen gezellig mijn koffie gedronken. Wat een gezellige week hebben jullie achter de rug! Super. Nog heel heel veel plezier hoor. Enne....kleinste kevertje....zucht. Wat een schattig menneke is het toch om te zien...;-)) Groetjes, Tineke..

Monique zei

Ja hoor.. ik ben er nog ;o)

Wat een leuke uitje, die ijsboerderij. Maar zoals je zelf ook aan geeft: jammer dat ook dat steeds duurder moet gaan worden.

En dan ook een dank je wel voor je tip. Ik ga het recept zeker even over nemen en misschien van de week eens lekker uit proberen. Zonder kleurstof dan wel, maar dat zal de pret niet drukken.

Voor jullie ook een paar gezellige dagen natuurlijk met nog heel veel speelplezier!

Juud zei

zo jullie hebben weer erg leuke dingen gedaan en een hoop leuke spullen gekocht voor weinig!Ben benieuwd wat week 3 brengt

Vlijtig Liesje zei

Leuk hè die boerderijen die zich ontpoppen tot prachtige speeltuinen?! Bij ons in de Achterhoek zie je ook steeds meer boeren die ijs gaan verkopen en van die ouderwetse speeltuinen hebben.

De klei ziet er goed uit zeg!

crea annemieke zei

Hallo, wel veel tekst maar een lekkere grote letter, leest vlot.En je hebt zoveel gezelligs te vertellen.Leuk zo"n vakantie. Grote vakantie voor een kleine beurs!!!Geeft op deze manier helemaal niets.Je hebt er denk ik zelfs een gelukkig gevoel bij.
Fijne dagen nog met de hartelijke groetjes van Annemieke

Mariette zei

Zo gezegd, zo gedaan, vanmiddag hebben de kinderen heerlijk gespeeld met zelfgemaakte playdough. Nogmaals dank voor je recept:-) Ik heb er stukje over geschreven op m'n blog en daarbij een linkje naar je blog geplaatst. Hoop dat dat o.k. is

Groetjes, Mariëtte

Lize zei

hoi,
Via Mariette maakt het zelf kwam ik hier eens neuzen. Wat een leuk verslagje, en dat recept voor klei. Super, dat gaan we proberen.
Die Drentse Koeijs boerderij. Geweldig uitstapje met de kinderen. Ondanks dat hij duurder wordt vind ik het absoluut de moeite waard. Idd zo'n heerlijk 'af en toe gaan pa en moe' gevoel.

Jikkes zei

Hai,

Ook heerlijk aan het genieten met de kinderen van de vakantie.
Hier ook en vind het vreselijk dat we de laatste week zijn ingegaan.
Ik wil ze langer om me heen!!!

Het maken van de klei ben ik ook al een aantal keren tegengekomen.
Maar na het zien van jouw foto's gaan we het vandaag eens proberen.
Het lijkt me dat je er bijna van wil gaan eten....

X
Maureen