zondag 17 juni 2007

kersen

Hier zie je onze kersenboom, hij staat in het voortuintje van Villa Stip. Toen wij 6 jaar geleden (we woonden toen net één winter in dit huisje) dit boompje gingen planten, waren de oudste drie lieveheersbeestjes nog heel klein, maar het boompje nog kleiner, ongeveer 60 of 70 cm. Het waren eigenlijk niet meer dan twee takjes, gewoon gekocht bij de Aldi nota bene. Het bleken sterke takjes te zijn, en ik snoei de boom een beetje, zodat niet de hele tuin overwoekerd word door de kers (en de druif, die groeit enorm, knip ik ook steeds bij). In het voorjaar hadden we weer heel veel bloempjes, en er kwam gelukkig geen nachtvorst, dus ook weer veel kersen.

Dit jaar maar liefst 2200 gram! Maar omdat de merels er ook dol op zijn hebben we ze gisteravond maar afgeplukt, de hele boom is nu kaal... De kersen zijn ontzetten zuur, echt niet te eten, maar heerlijk voor de jam!
Dus, mama lieveheersbeestje is gisteren tot een uur of tien 's avonds bezig geweest met kersen omtoveren in potjes jam. Ziehier het proces en recept:




KERSENJAM



2 kilo kersen
1 kilo suiker

Verder een grote pan, pollepel en jampotten met een metalen deksel of weckpotjes die je goed schoon moet maken met heet water en soda en dan nog eens extra naspoelen met kokend water. Daarna op de kop zetten op een schone theedoek, tot je ze gaat vullen. Ook nog een stukje huishoud plastic folie.

Was de kersen goed en laat ze even in het vergiet uitlekken. Ook even wegen natuurlijk.
En dan begint het echte werk; de kersen ontpitten! Dat gaat het best met de hand. Voorzichtig knijpen richting het aanhechtigsplekje waar het steeltje heeft gezeten en dan het pitje met de andere hand opvangen. Hou er rekening mee dat dit kan spetteren, en dat de kersen nare vlekken kunnen veroorzaken, hou de kraan en een doekje bij de hand. Misschien is het ook handig om er bij te gaan zitten, want het duurt echt wel even.

Als je alle kersen ontpit hebt, kun je ze zachtjes gaan inkoken tot ongeveer de helft van de oorspronkelijke hoeveelheid. (ongeveer een half uurtje, komt geloof ik niet zo precies). Dan de suiker er bij en weer een kwartiertje zachtjes koken. Ondertussen de jamprut steeds even doorroeren en opletten dat de massa niet overkookt..

Dan kun je het vuur uitdoen en de potjes gaan vullen. Dat gaat het handigst met een grote juslepel. Zijn de potjes vol, dan even een plasticfolie-velletje er bovenop en de deksels er stevig op draaien (let op; de potten zijn heel heet, dus ovenhandschoenen even aandoen). Als je jam gemorst hebt, kun je dat na een halve dag, als ze allemaal koud zijn, schoonvegen. Ook een etiketje kun je er opplakken als het koud geworden is.

Wij hebben voor onze buren en opa (het is immers vaderdag) een potje uitgedeeld, dat vindt iedereen altijd heerlijk. Jammer dat jullie het niet kunnen proeven het is echt heel goed gelukt!

Fijne zondag en veel plezier op vaderdag!

P.S. Het gewaterpokte lieveheersbeestje voelt zich alweer kiplekker! Hij heeft ook nog even twee kiezen door gekregen..

2 opmerkingen:

Karin zei

Jammie, kersenjam!!! Wat een luxe zeg, een eigen kersenboom.
Trouwens, mag ik je blog linken aan de mijne? Laat het mij maar even weten.
Veel liefs,
Karin

Linda zei

Leuk zeg, zelfgemaakte kersenjam! Ik heb vorige week ook aardbeienconfituur staan maken... njammie! Linda