zaterdag 15 september 2007

Een kijkje in het keukentje van de Lieveheersbeestjes.
In het kleine keukentje van de lieveheersbeestjes (ongeveer 3 vierkante meter loopruimte, bouwjaar 1965) staan heeeeeel veeeeel spulletjes. Eén van de belangrijkste dingen zijn de kookboeken, waar ik (uiteindelijk kook ik meestal) mijn inspiratie vandaan haal om een een ander gerechtje op tafel te toveren. Al moet ik bekennen dat ik tegenwoordig ook graag op het internet rondsnuffel voor recepten. Ook op de t.v. heb ik een paar leuke programma's, zoals Nigella Lawson op de BBC en (ook op deze zender) het kookprogramma dat heel de zaterdagochtend op BBC 2 is te zien, je krijgt meteen zin om aan de slag te gaan!


Ik heb een zwak voor glazen weckpotten. Ze zijn bij elkaar gescharreld op rommelmarkten en tweedehandswinkeltjes, allen voor een habbekratsje. Omdat ik ooit eens mieren in de keukenkast te logeren had, weet ik nu ook dat ze echt heel goed luchtdicht zijn en prima van kwaliteit, maar ik vindt ze ook zo gezellig ouderwets...En nog een voordeel; alleen de twee oudste kevertjes krijgen deze potten van de koelkast af én open, de jongeren zijn niet sterk en lang genoeg. De koekjes blijven hier ook heel lekker knapperig in.Als je goed kijkt zie je helemaal achter op de plank een brandblusser staan en ik heb ook nog een blusdeken, veiligheid boven alles, maar nu realiseer ik mij dat hij niet direct onder handbereik staat...daar moet ik iets op bedenken...
We hebben een ouderwetse doorgeefkast in de keuken, maar het deel dat in de kamer hoort te zitten, was al weg gehaald door een vorige bewoner. In de ene kast staat nu de koelkast en de andere is gewoon de voorraadkast. Op de deur heb ik een schoolbord geschilderd en dat is echt heel erg handig voor boodschappen, maar ook de kinderen tekenen er heel graag op.
Dit is een blik in mijn hete lucht oven. Een ideaal systeem, maar hij is al eens kapot gegaan en repareren was erg duur..gelukkig doet hij het weer! We bakken er vrolijk op los, vooral het ouste kevermeisje houdt erg van cake, chocolade cake natuurlijk, te bakken.

Schrik niet, dit is mijn kruidenrekje. Getimmerd door opa lieveheersbeest, die ook ooit eens de keuken schilderde in mijn kleurtje rood. Hij vond het niet leuk, dat rood, maar toen het klaar was wel. De potjes heeft oma lieveheersbeest verzameld in de jaren 70 en 80, daar zat toen koffie in. Zij had er ook kruiden in met oranje (zeventies..) etiketjes er op. Mijn hele jeugd stonden ze in de keuken, maar plots werden ze verbannen naar een aanrechtkastje en niet lang daarna vroeg oma of ik ze hebben wilde. Ja dus! Het zijn licht- en luchtdichte glazen potjes en ik schrijf met een witte,dunne benzine stift de naam van de kruiden er op. Handige uitvinding; als je er iets anders in wilt doen kun je het met een afwassponsje en heet water er weer afschuren zonder dat het glas beschadigd. Ook worden de etiketten niet vies, makkelijk schoon te maken dus. Ik heb er nog een stuk of tien potjes bij gekocht (uiteraard op de rommelmarkt) en ook nog wat grotere en kleinere. Ze bevallen heel er goed. Bedankt opa en oma!
Deze grappige schort past natuurlijk prima bij mijn rode keukentje, dus even meegenomen. (één euro, kringloopwinkel)

Deze enorme gietijzeren braadpan hebben wij vorig weekeind van opa en oma kado gekregen. Je kunt er wel twee kippetjes in braden! Ik heb er ook al een grote portie gehaktballen in gebraden, heerlijk laten sudderen en dat lukte fantastisch.

Maar de lieveheersbeestkindertjes zijn ook gek op lekkere macaronie, en hier gaat echt een portie in voor twaalf kevers!


Ik ben benieuwd naar jullie keuken(tje), misschien leuk om op je eigen blog te zetten..?
Fijne zondag gewenst!


1 opmerking:

Celeste zei

Wat een heerlijk knusse keuken..

We gaan verhuizen.. ik ben benieuwd hoe onze keuken gaat worden...