zaterdag 26 september 2009

In de herfst wordt er gerecycled in Villa Stip.

Het is overduidelijk toch herfst aan het worden....je kunt er ook in Villa Stip niet meer omheen...
Of overheen, of onderdoor...brrr! Onze veelpotige vriendjes uit de tuin rukken op naar binnen...

Overdag is het nog mooi weer en staan de deuren en ramen open, als je dan 's avonds naar bed gaat, kom je ze tegen; de spinnetjes. Dit is al de derde 'kingzise' spin in twee weken die ik in huis vind, volgens de verhalen zijn er altijd twee in huis; een mannetje en een vrouwtje. Maar dat zou dus betekenen dat er nog ergens één verstopt moet zitten...!

Maar dan mama's recycling projekt. Niets bijzonders te zien aan ons grote bed? Jawel hoor; een zelf gemaakte dekbed hoes! Ik was al een jaar op zoek naar een witte dekbedhoes van 240 bij 220, vanwege ons grote bed en heerlijk grote wollen dekbed (ook tweedehands natuurlijk, je kunt wollen dekbedden best in de machine wassen). Maar zo'n hoes kost toch nog aardig wat, als je tenminste iets wilt hebben dat een jaar of wat mee gaat. Maar na het lezen van Jente's blog over de dekbedhoezen van haar kinderen én de pyamabroeken van Franca , borrelde dit ideetje ineens naar boven. Ik ga er één zelf maken van lakens! Dus afgelopen donderdag naar het Leger des Heils, de tweedehandswinkel voor kleding, gordijnen, beddegoed e.d. En ik heb drie tweepersoonslakens en twee bijpassende kussenslopen gekocht voor...(tatatatatata!) VIJF eurootjes!

Het mooiste laken had een klein borduurpatroontje en de kussenslopen ook, dus deze heb ik bovenop gemaakt als blikvanger.
Omdat het een soort 'experiment' was, heb ik helaas niet de lakens met andere borduursels mee genomen...volgende week ga ik nog eens op zoek!
Ik heb één laken als bovenkant gebruikt en één als onderkant. Daarna heb ik het overgebleven laken in vieren gescheurd (je kunt ze recht scheuren!) en daar van heb ik stroken genaaid langs de zijkanten. Hiervoor heb ik de verkeerde kanten (!!) eerst op elkaar gelegd en gestikt. Daarna gestreken, eerst open en daarna de stof omgedraaid en de naad dus gestreken terwijl de goede kanten van de stof op elkaar liggen. Toen weer doorgestikt, maar let op, langs het randje dat er zit van de stof van het vorige stiksel. Je krijgt dan een soort van tunneltje, maar dan heel dun.
Weer gestreken en klaar. Tenminste, de onderste kant van de hoes. De bovenkant heb ik nog even doorgestikt voor de sier. (zie de foto hierboven), dan lijkt het een soort jeansnaad.

Op deze manier heb je geen rafeltjes van binnen. Je maakt een voorkant en een achterkant en dan komt het; het moet nog even recht op elkaar gestikt worden! Met zulke grote lakens geen sinnecure... Eerst heb ik de bovenkant gedaan, daarna de zijkanten en op het laatst de onderkantjes een beetje, zodat het dekbed er niet uit kan schieten. Gelukkig zat aan het geborduurde laken al een soort instopstrook, dus niet heb ik er niet aan hoeven maken, anders zou je hier nog een extra laken of kussensloop voor nodig hebben.
Snel heb ik alles nog even heet gewassen, gedroogd aan de lijn en voor deze éne keer ook nog gestreken (voor op de foto!), maar dat doe ik anders nooit hoor.
Vannacht hebben we het uitgetest, en het slaapt heerlijk! Al met al ben ik ongeveer vier uur bezig geweest om het te naaien, dus dat viel best wel mee.
Een ander experiment met een laken laat ik de volgende keer zien...

22 opmerkingen:

L. zei

Echt supermooi geworden! Mooi dat er een borduurseltje op de bovenste laken zit.
Ik strijk mijn dekbedovertrekken ook nooit;), maar wat lijkt het toch mooi als je het wel doet he?

fijn weekend,
Lilian

Miriam zei

Oh, mooi geworden zeg en dat voor 'geen geld' en een halve dag werk!

Ik houd wel van dat krakend witte beddengoed. Voor het handige (lees: onhandig met wassen dus grauwsluiers) hebben we toch voor gekleurd gekozen.

Groetjes en slaap lekker onder je mooie dekbedovertrek.
Miriam

Franca zei

Hoi Lieveheersbeestje,

Het is even wat werk, maar dan heb je ook wat!
Hartstikke mooi! O, wat zou ik graag wat meer tijd hebben, ergens in mijn kast ligt nog een mooi lakenset van mijn moeder.
Ooit , hoop ik net zo'n mooi set te maken.
groetjes, Franca.

Purperpolletje zei

Wow, wat mooi! En wat heb je dat netjes genaaid! Ik ben meer van de hatseflats enzo. Een van de dekbedovertrekken die ik zelf maakte van oude lappen is minstens een decimeter breder dan het dekbed zelf, maar dat geeft dus eigenlijk helemaal niet, merk ik. Slaapt nog net zo lekker... Dus de volgende keer ga ik weer gewoon van hatseflats en snel-naar-de-bel, maar vast dan wel met van die mooie witte lakens!

Monique zei

Wat een goed idee zeg en dat scheelt echt een heleboel geld, want die lits jumeaux overtrekken zijn meestal behoorlijk prijzig. Wij kopen ze ook vaak in een aanbieding bij het Kruidvat. Daar hebben ze meestal ook hele leuke, maar niet zo goedkoop als die van jouw hoor !!! Ik vind het borduursel ook heel erg mooi.
Een heel fijn weekend !

Babs zei

Bah, vies die spinnen

Merel zei

Ahhhh gets die spin, brrrr

Crea Annemieke zei

Je bent me net voor met die lakenmakerij.Ik ga flanellen dekbedhoezen maken.Heb alles al klaar liggen alleen nog knippen en naaien.Ik geloof dat we wel vaak dezelde ideetjes hebben.

Groetjes Annemieke

jente zei

Ze zijn erg mooi geworden! Je brengt mij ook weer op ideeën, want ik heb alleen aan de onderkant van dekbedhoezen gedacht. Dat je er een heel dekbed van kunt maken had ik nog niet bedacht... (lekker blond af en toe ;-)

groetjes Jente

Brad zei

I like that spider. A spider in the kitchen is good luck.
The sheets have such lovely details and so crisp and fine !
Gorgeous.
Brad

Tineke zei

Wat een leuk idee zeg! Jullie slapen als een roosje onder dit prachtige dekbed. En dat voor zo'n klein prijsje. Zonnige zondag toegewenst.

LiLi M. zei

Wat ben jij een held zeg! Die spin ook nog eens ijskoud op de foto zetten! Je dekbedhoes is geweldig mooi geworden! Ik denk dat je ook nog eens een goede kwaliteit treft als je van die oude lakens gebruikt, ik vind het echt heel mooi. Ik wens je alvast succes met je speurtocht naar nog meer oude geborduurde lakens. Fijn weekend!

astridvanbeers zei

Als ik het nog goed weet heet dat een Engelse naad.
Leuk gedaan. En wat een leuk prijsje voor het geheel. Succes met je speurtocht naar leuke lakens.

Twa zei

Ieieieks! Wat een enge spin. Ik heb het niet zo op spinnen. Terwijl ze eigenlijk geen vlieg kwaad doen; nou ja, dat nou weer wel, maar dat vind ik niet zo erg. Hooiwagens vind ik niet zo erg, maar van die vette rioolspinnen, daar haal ik mijn mannetje even bij (of tegenwoordig mijn oudste, die heeft er ook niks van).
Maar even verder over je lakens, wat een ontzettend leuk idee om ze zelf te maken. En je hebt ook mooie lakens uitgezocht zo met dat geborduurde bloemetje. En 2 bijpassense kussenslopen erbij, dat tref je, dat maakt het wel een mooi geheel zo. En dat voor 5 euro en een paar uurtjes werk, niet gek hoor. Slaap lekker in je bedje!

English style zei

Geweldig geworden, en je hebt zo een heleboel geld bespaard !!!
tsja die mega spinnen komen idd hier ook weer voor in huis, maar ik pak ze bij kop en kont op, en gooi ze zo weer terug naar buiten haha
fijne dag !
Groetjes Yvonne

my day zei

Hoi mama lieveheersbeestje,
wow,dat heb je mooi gemaakt zeg en dat voor maar 5 eurootjes,super.Het borduurtje maakt het helemaal af.En dan die spinnen,brrr....ik vind geen één beestje eng maar deze grote zwarte spinnen dus wel.Hier heb ik ze nog niet binnen gezien maar zodra ik er één in mijn ooghoek zie, spring ik boven op de bank.En het zijn er idd altijd twee,dat vind ik nog het minst leuke van alles.
Groetjes, Ingrid.

Julianna zei

Daar heb je weer een koopje gedaan. En het ziet er prachtig uit.

Oooh, ik houd ook niet van spinnen.Het is nu ook spinnentijd hier.Ineens zie ik er dan een zitten.Moet er gewoon van rillen

groet, Julianna

er is een paketje onderweg naar je :)

tantehilde zei

mooi zeg!

Bellavien zei

hahahaha... die spin mag je onder het kleedschuiven hoor niet onder bed hahaha...

Lijkt trouwens wel een Zweedsbed ;o)

Maureen zei

Aaahhhhhhh wat een griezel!

En wat een mooiiiiii overtrek. Ik neem het mezelf ook steeds voor (iets kleiner voor de kinderen ;o) maar het komt er nooit van en koop dan toch maar weer een overtrek....

Liefs,
Maureen

Prulletje zei

nouja wat goed zeg! Het ziet er ook nog heel mooi uit! Ik kan er wel van leren, misschien ga i dat ook eens doen, want die borduursels staan er zooo leuk op!

Mama Monique zei

Kijk, daar hou ik nou van hé? Dat recyclen dan. Die grote griebels mag je wat mij betreft wel achterwege laten hoor. Daar krijg ik werkelijk de kriebels van! :o{