zaterdag 1 mei 2010

Boek 'No impact man".

Ik heb jullie een beetje verwaarloosd moet ik bekennen...sorry! Het weer, de drukte, ik kan allerlei smoesjes bedenken, maar eigenlijk zat ik gewoon te lezen in het boek 'de no impact man' dat ik van Franca geleend heb!
Kennen jullie dit boek? Het gaat over een schrijver, Colin Beavan, uit New York, die samen met zijn koopgrage vrouw en peutertje een jaar lang gaat leven zonder afval te produceren, lokaal onverpakt voedsel te bemachtigen en te koken, geen elektriciteit te gebruiken en geen auto of taxi te nemen, enz... Hij probeert zijn 'ecologische voetafdruk' zo klein mogelijk te maken
en ontdekt dat zijn leven veel leuker en beter wordt. Ja, klinkt erg extreem, maar hij doet ook niet alles tegelijk. Eerst zorgt hij ervoor dat hij geen afval produceerd, dan komt het eten aan bod, enz. Het boek is wat langdradig af en toe, maar ook grappig en informatief. Kortom, één van de weinige boeken die ik heb gelezen met plezier de laatste paar jaar!
Hier is er een blog van deze meneer; http://noimpactman.typepad.com/blog en een andere site http://noimpactproject.org/explained . Neem er maar eens een kijkje, het is echt interressant te zien hoe mensen met deze gegevens omgaan.
Ik wil onze lieve medeblogster Franca ook hartelijk bedanken voor het uitlenen van dit boek! Franca ( http://hetkeukenraam.blogspot.com/ ) heeft een leeskring gemaakt van belangstellenden voor dit boek en nu stuur ik het maandag weer door naar Monique!
Zelf ben ik ook eens diep gaan nadenken over de dingen die in het boek staan. Gelukkig kunnen wij plastic en groentenresten e.d. recyclen op een simpele manier maar toch heb ik nog veel restafval...alles zit gewoon dubbel en dwars verpakt! Ik heb een paar aanpassingen doorgevoerd;
(en nu niet lachen hoor, als je de wereld wil verbeteren, moet je altijd bij jezelf beginnen!)


* ik doe de afwas weer in een teiltje. Hmm. Ja eigenlijk veel handiger, je kunt direct het water gebruiken voor het schoonmaken van het fornuis na het koken ed. en ik gebruik veel minder water dan afwassen onder de lopende kraan.
* De hele week heb ik niet gestofzuigd, maar met de swiffer en dweil de vloer schoongemaakt (beneden dan, want boven ligt vloerbedekking en dat moet wel gezogen worden natuurlijk). Mijn zgn. szwiffer is van de Action en al een jaar oud, en heeft wasbare hoezen zodat ik geen wegwerp doekjes hoef te gebruiken.*Over wegwerp doekjes gesproken; geen tissues meer in gebruik, maar ik heb in de tissue doos katoenen zakdoekjes gevouwen. Kwamen goed van pas, veel natte neuzen deze week hier in huis.


* de prachige katoenen servetten ben ik weer gaan gebruiken in plaats van papieren exemplaren.

* Bij een boer in de buurt (half uurtje fietsen) eieren gekocht van 'huiskippen' die gewoon in een heel grote ren rondrennen. Ze waren giga groot en kosten 1,20 per doosje (doosjes weer inleveren als je nieuwe gaat halen!) da's ook nog eens goedkoper dan bij de supermarkt en ik heb een leuk fietstochtje!


* Ik heb eens even mijn kast opgeruimd en lekker in mijn eigen 'collectie' gewinkeld! Dat gaf nog wat verrassende vondsten! Gelukkig heb ik ook nog een vijftal t-shirts gekocht bij de tweedehandswinkel (1euro stuk). Tweedehands kleding en spullen geven geen voetafdruk dus daar kun je je kooplust rustig laten gaan. Overigens ook nog een supermooie grote kaasdoos van tupperware gekocht (3euro maar!) op de koninginnerommelmarkt! Kan ik mooi de grote stukken kaas van de plaatselijke kaasboer in bewaren... (dit plaatje is niet van mijzelf, maar ik heb nu dus dezelfde doos).
* Verder heb ik heerlijk van de zon genoten in de tuin op mijn tweedehands tuin bedden met tweedehands kussens, terwijl de was lekker aan de lijn hing, en zijn mijn kinderen en ik heerlijk wezen wandelen en hebben mijn lieve vogeltjes wéér eitjes gelegd...wel tien!
Ik wens jullie ook een heerlijk weekeind toe!
Groetjes van de lieveheersbeestjes.

Ik ben van plan om nog meer dingen te bedenken waar ik mijn voetafdruk kan verkleinen....Iemand nog leuke, handige of interressante tips? Ik hou mij aanbevolen!

12 opmerkingen:

Huize steen zei

Ik heb al meer van het boek gehoord, misschien moet ik het ook maar eens gaan lezen :-) Eerst maar even mijn stapel boeken wegwerken die ik nog heb liggen.... Maar het zet je zeker tot nadenken leven zonder een te grote voetprint achter te laten !!

Mama Monique zei

Haha! Moeten wij jou na het lezen van het boek nog info geven? ;o)

Ik kijk nu natuurlijk wel in spanning uit naar dinsdag, dat begrijp je wel hé? ;o)

Ben erg benieuwd wat ik van het boek kan leren en wat ik zo ongemerkt mogelijk door kan voeren hier in huis.
Weer mooi schrijf-/leesvoer voor op mijn blog!

scrappy jen d zei

Hoi, hoi,
Ik heb nog wel wat tips om onze voetafdrukken te verkleinen.
Ik weet het...klinkt ouderwets, maar...ik gebruik geen senseo, maar de ouderwetse koffiepot. Het koffiedik doe ik in een oude bak en laat het drogen. Dan strooi ik het in mijn tuin. Katten komen dan hun poepje niet bij mij doen. Verder heb ik een houten bak, waarin ik alle schillen en etensresten gooi: dit is na de zomer een hele goede compost voor de tuin. Eireschalen breek ik in kleine stukjes en strooi ze om de planten, waar de slakken graag aan knabbelen. De slakken vinden de scherpe randjes van de eireschalen niet fijn. Maar...zo dood je ze niet en bespaar je de plantjes en slakken. Lieve groetjes en mooie foto, hoor,
Jen.

Miriam zei

Tips geven: moeilijk! Vaak doe je iets al heel lang en ga je het normaal vinden en zie je het niet meer als tip dus.

Er is heel veel te vinden op het WWW over je voetstap verkleinen. Ook heel leuke blogs trouwens.
Ikzelf ben al sinds het begin zo'n beetje lid van Zuinigheid met Stijl en heb dus ook het tijdschrift Genoeg (voorheen de Vrekkenkrant) het gaat hierbij om geld te besparen en heel vaak gaat dat hand in hand met voetstap reductie.

Groetjes
Miriam

Ilona zei

Wat een leuke post! Ik vind dat jij juist heel veel tips geeft!
Afwassen in een teil vind ik eigenlijk wel logisch, ik ben helemaal niet van de kraan laten lopen. Hekel heb ik daaraan, net zoals met tandenpoetsen ofzo. Zo zonde.

Ik heb geen tips voor je, zal vast wel, maar nu schiet mijn even niets te binnen.
Groetjes Ilona

Atelier de Vier Jaargetijden zei

Wat zo'n boek al niet teweeg kan brengen.
Je brengt het al aardig in de praktijk als ik het zo lees.
Afwassen in een teiltje doen wij al jaren en wij doen alles op de fiets en met het openbaar vervoer.
Misschien nog een tip, al ons gft afval gaat naar onze kippen en wij hebben heerlijke eitjes.
Kippen zijn erg leuk om te houden.
Groet Thea

Anoniem zei

Leuke blog entry. Dat boek klinkt heel erg leuk. Het boek een jaar voor een euro per dag was ook zo leuk !!
Ik ga toch eens kijken of ik het boek in de bieb kan vinden.
Een hele fijne dag.

Franca zei

Hoi Lieveheersbeestje,
Wat een goede tips( met gezellige foto's).
Hier wassen we ( sinds de vaatwasser zo'n slecht werk levert) ook gewoon in een teiltje af. Gaat het groenafval naar de kippen( en wat zij niet lusten op de composthoop).Eten we dus ook de eieren van die kippen. Scheiden we: blik, plastic, glas, papier, groenafval,en houden we nog maar heel weinig restafval over. We hangen de was zoveel mogelijk aan de lijn, dragen heel vaak tweedehands kleding ( al zal het straks meer zelfgemaakte zijn, met een dochter in de mode). Gebruik ik mijn spullen heeeel lang ( mijn droger dit jaar al 21 jaar, fohn en ladyshave dezelfde vanaf mijn 18e).Fietsen en lopen we zoveel mogelijk.En eten ( in de zomer) graag uit eigen tuin.
En toch zetten de no-impact man ook mij aan dit beter nadenken!
Wat fijn dat het boek nu ook zoveel andere aan het denken heeft gezet.En dat je het met zoveel plezier gelezen hebt.
groetjes, Franca.

Anakien zei

Hoi lieveheersbeestje!
Wat heb je een frisse, leuke weblog!
En vreugd om even door te lezen.
Ik ben een spiksplinternieuwe blogger, sinds enkele weken en wat aan het neuzen en dus zo ook hier op jouw site beland.
groetjes
Anakien

Vlijtig Liesje zei

Ik heb dit boek ook gelezen, en werd me ook prompt bewust van allerlei misstanden bij ons in huis. Leuk om dat effect bij jou ook te lezen.

Ik had het uit de bibliotheek gehaald, dus dat was in ieder geval ecologisch verantwoord!

sillie zei

hmmm tja dat boek...
het is in ieder geval wel dat het je aan het denken zet en je bewust maakt van van alles... soms ook frustreert t me...

cheruchan zei

Hai! Van 7 t/m 14 november vindt www.noimpactweek.nl plaats! Doen jullie mee?