donderdag 3 juni 2010

Natuur en zo..

Wat is dit nu?! Ja, kijk maar even goed, het is onze 'oude' tissuebox, maar nu helemaal 'eco' of misschien moet je zeggen 'no impact'. Tissues gebruikten we eerder nooit, totdat we ze voor weinig geld bij Aldi konden kopen. Best handig die doekjes. Dus iedere week een doos met papieren doekjes bij de boodschappen. Ze werden overal voor gebruikt; natuurlijk om je neus te snuiten maar ook om allerlei viezigheidjes op te nemen (en dat is echt handig als je vier kinderen hebt en zelf ook nog eens een spatterende viezerik bent..).
Maar ja, niet goed voor de wereldbol natuurlijk! Dus, na het leeghalen van de goed gevulde zakdoekenmand (mijn kinderen gebruikten altijd al katoenen zakdoekjes en ik heb er veel van de tweedehandswinkel gekocht voor een habbekrats), heb ik de doekjes gevouwen zoals de orginele tissues in de doos zaten. (Hier zie je de onderkant).
En nu? Ja, na een paar dagen waren we er allemaal aan gewend en functioneerde het prima! Thee gemorst? Even een doekje er over. Doekje vies? Op de trap leggen. Simpel en doeltreffend. De zakdoekjes draaien bijna gratis mee in de was omdat ze zo klein en dun zijn en ik strijk ze niet maar vouw ze keurig in elkaar en stop ze vanaf onder weer in de doos.
Maar hier even een mooie foto van 'ons' bruggetje. Als je hem uitvergroot zie je de moedereend met haar zes babytjes zwemmen...
...die een bezoekje brachten aan de sloot die langs onze moestuin loopt. Zijn ze niet schattig? Ik hoop dat ze het overleven want er zit ook wel eens een enorme snoek in de sloot, en er wonen ook nogal wat katten in de buurt die graag door die bossen struinen. Deze week hebben we heerlijke ijsberg-, eikeblad- en krulsla gegeten uit onze eigen moestuintje. Heerlijk! Ik pluk gewoon wat bladeren af van verschillende planten en de hele plant groeit dan steeds lekker door. Verder hebben we nog aardbeien, peultjes, bessen, bietjes, pompoen (experiment), courgettes en botersla in de tuin.
Papa lieveheersbeestje en de keverkinderen gaan iedere dag even 'naar de tuin', dat is zo'n twee meter achter de achtertuin, en halen onkruid weg. Maar het grootste gevaar is DE SLAK! Het is echt ongelovelijk, maar als het heeft geregend, vind je hier ongeveer 20 naaktslakken per vierkante meter! Dus gaan de mannen dan op slakkenjacht, en zwiepen de slakken stuk voor stuk naar de overkant van de sloot. ...het blijft vechten tegen de bierkaai....


Nog meer mooie natuur, hier in de buurt. Van de week ben ik even met het kleine lieveheersbeestje een eindje gaan fietsen om wat wilde bloemen te plukken....
En er waren er heel veel! Fluitekruid, boterbloem, koekoeksbloem, vergeetmenietjes, margrieten, grassen en allerlei ander moois. We hebben een mooi bouquet gemaakt.
Ik heb bedacht dat we nog maar eens moeten gaan om wat bloemen te plukken om te drogen en in te plakken of zo. Kan ik de kleine kevers ook eens leren hoe alle bloemen heten!
Poseren en lachen 'op commando' valt niet altijd mee...
Dat onze kleine man ook crea is, zie je hier. Kijk eens goed in het bloempotje...ja, die mooie glazen steentjes heeft hij opgevist uit de vissenkom die momenteel in de tuin staat met slootwater, planten en heel veel kikkervissen! Met de hand...je moest eens weten hoeveel bloedzuigers er in dat slootwater zitten... Maar het ging goed. De steentjes moesten per sé rond de plant gelegd worden, dat had hij al in de plantenwinkel bedacht. We waren even bij Intratuin, want daar was de jaarlijkse barbeque demonstratie. En als je dat verteld, loopt het water de jongens al in de mond, want dat betekend; smullen geblazen! Je mag namelijk allerlei hapjes proeven! Gratis! We hebben ons dan ook prima vermaakt. En een klein plantje voor het jongste manneke gekocht, dat weer wel, maar ja...goene vingers moet je ook stimuleren niet waar?
Het weer is nog heerlijk, dus veel computeren komt er niet van, maar ik lees wel veel van jullie blogjes hoor!
Groetjes mama lieveheersbeestje.

18 opmerkingen:

plukdedagsandra zei

Ik heb écht genoten van jouw foto's. Wat mooi allemaal. Ze kunnen zo in een boekje.
En die tip met die zakdoekjes. Die vind ik heel goed en ga ik ook eens proberen doen. Een klein mandje ofzo met de katoenen zakdoekjes erin, wassen en niet strijken!

Groetjes, Sandra.

Franca zei

Geweldige tip!
Supermooie foto's.
Als ik die zie, snap ik helemaal dat je weinig computertijd over hebt.
groetjes, Franca.

sillie zei

Oh enig die zakdoekjes zelf gevouwen in een doos doen....En je tuin doet het ook geweldig goed!!
Heerlijk de zomer :-)

Huize steen zei

Slim bedacht zeg van die zakdoeken !! En weer heerlijke foto's !! Het is dat ik absoluut geen groene vingers heb, maar zo'n moestuin vind ik zo leuk.

mama'ritha zei

Wat leuk, die foto's van jou. Vooral van de natuur en die ene van je lachende kind.
Geniete ervan. Het is zulk mooi weer.

Granny's Place zei

Helemaal leuk die zakdoekenhouder zo! En wat een ellende met die slakken zeg bah! Lijkt me heerlijk hoor een eigen moestuintje en zoveel lekkerder dan in de winkel.
Mooie foto's zitten erbij.
Ook wens ik jou een heel fijn weekend!!!
Groetjes Madelon

Vlijtig Liesje zei

Wat een leuk idee van die tissuedoos! Veel milieuvriendelijker inderdaad.

Het bruggetje ziet er geweldig romantisch uit.

Purperpolletje zei

O ja, die tissuedoos, geweldig idee... (Maar dat vond de rest van de reageerders ook al: je moet octrooi aanvragen!!!)

Heerlijk zo'n moestuintje, zo dichtbij. Echt genieten!!!

wilmi zei

leuk hoor, je moestuinverhalen, inderdaad, die slakken dat is echt vreselijk. Je vraagt je af waar hun natuurlijke vijanden zitten? Of zijn wij dat :-)
En de tip met de tissues, mmm, ik zal er es over denken, ik heb precies dezelfde rieten doos hier op tafel staan, en ze gaan inderdaad als zoete broodjes, die dingen! Maar ik heb volgens mij alleen maar van die rooie boerenzakdoeken, en die krijg ik er denk ik niet ingepropt..
Schattige eendjes, hier overleven ze niet, in de haven. Teveel ka(r) pers op de kust.. En zo'n veldboeket, ik stond er nog van te kijken hoe lang dat mooi blijft! Ruim een week! En zo weer een nieuwe geplukt,gratis en voor noppes!
groetjes, en fijn weekend, geniet van het mooie weer!

Esther zei

Leuk idee en je foto's zijn ook erg mooi. fijn weekend groetjes Esther.

Anoniem zei

Wat een heerlijke fotos van de natuur.
En die idee met die tissues...fantastisch

wens je een gezellig weekend, Lilly

scrappy jen d zei

Lieve mama Lieveheersbeestje,
Ja....se slakken zijn hier ook een bedreiging!
Weet je mijn oplossing?
Ik heb allemaal rieten mandjes gespaard (of gekocht op de rommelmarkt) en daar heb ik mijn eikebladsla in! Dan hang je de mandjes in de boom of aan een haak/hek en ha, ha....de slakken hebben het nakijken!
Heerlijk zoals alles erbij ligt in jullie tuin! Super, dat de kids o heerlijk mee doen!
Dat mis ik natuurlijk wel een beetje bij mijn gehandicapt kind, maar tja....
Daarom geniet ik es te meer van andere kinderen (en van hem!).
Schattige foto's van die eendjes!
Je oplossing voor de zakdoekjes vind ik geniaal!

LIEVE GROETJES, JEN.

Elly-My Everyday Things zei

Wat een goed idee van die tissuebox, daar zou ik toch niet opgekomen zijn!
Jullie moestuin ziet er trouwens al zeer smakelijk uit. Heb je al eens aan "escargo" gedacht? Dat zijn milieu vriendelijke korrels, alleen niet voor slakken. Het is niet schadelijk voor andere dieren. Want slakken...brrr.... daar wordt je toch niet blij van!

LiLi M. zei

Wat een superslim idee met die zakdoekjes! Hier gebruikt mn mijn man ze 'overal' voor, die poetst gewoon ff een vlek weg of wat verf :-( met zijn zakdoek! Je tuin ziet er picofijntjes uit en dat wordt alleen maar beter. Heb je al eens bier geprobeerd tegen de slakken (glas bier ingraven en de slakken verdrinken erin). Fijne week, ik ga nog even naar de breilinks kijken!

Mama Ilse zei

een dikke rand met kiezels leggen rond je groenten, houd de slakken weg. of een glazen potje in de grond en daarin nen goeie vlaamse trappist doen, daar zijn ze verzot op. nadeel je verdrinkt de diertjes en dat is dan weer niet zo leuk hé.

Crea Annemieke zei

Wat een gezellige log heb je geplaatst....ik hoop op vakantie te gaan dus tot over een paar weken..... veel knutselplezier... daaaaag Annemieke

Mama Monique zei

Psssttt... moest aan je denken:

https://tantebetsy.com/nl/clogs/zweedse-clogs/klomp-lieveheersbeestje.html

Corina zei

Leuk idee, die zakdoekjes zo.