vrijdag 9 juli 2010

zomervakantie!Joepie! De zomervakantie is begonnen! Heerlijk, geen gestress en gevlieg, niet vroeg opstaan en 's avonds haasten om iedereen op tijd in bed te hebben, geen broodtrommels te vullen...HEMELS! (of ik er over 6 weken nog zo over denk?)

Het was hier vandaag weer snikheet, dus ik heb de hele dat zoveel mogelijk binnen gezeten, dat was de koelste optie. Natuurlijk moesten de kleinste lieveheersbeestjes 's morgens nog even naar school en ik moest boodschappen doen. (Kom je uit zo'n koude winkel lekker de warmte in...pff!) En..iedere avond ga ik alle planten in de tuin water geven. Niet zomaar, maar dus uit het slootje achter ons huis.
Dat betekend dat ik na die tijd onder de modder zit en lekker aan het zweten, maar ja. Ik heb wél mooi de groenste tuin van de buurt haha!
Midden achter in de tuin, hoog in de druif die over de schutting groeit ontdekte ik ook nog een merelnest , hoeveel jongen er in zitten weet ik niet, het zit te hoog, maar ik hoor luid gepiep als ze gevoerd worden door paps of mams. Dat was het positieve nieuws van deze week...slik....
We hebben hier ook een regelrecht DRAMA achter de rug met onze zebravinkjes...echt heel erg zielig.. Ik ging maandag ochtend naar school en toen ik terugkwam trof ik een kevertje aan dat ik grote paniek vertelde dat de kooi die ik in de tuin had gezet, omgevallen was. (Hoe dit in vredesnaam mogelijk was? daar zijn we nog steeds niet uit!) Resultaat? Acht zebravinken in de meters hoge eikebomen achter ons huis en één in de klimop...die heb ik nog kunnen vangen. We hadden nog een paartje dat zit te broeden in de woonkamer in een klein kooitje.... We waren er zo verdrietig van! En 's avonds hoorden we nog wat vinkjes roepen, maar ja, die bomen zijn twee keer zo hoog als ons huis en het zijn er tientallen, geen beginnen aan dus. Ook op het voer in de tuin en een openstaande kooi kwamen enkel dolle mussen af (die dachten dat ze in luilekkerland waren aangeland...).
De volgende dag zat ik even op Marktplaats te surfen...en 's avonds hadden we vier (drie jongens en één popje) zebravinkjes er bij...voor (schrik niet) maar twee euro totaal! Zoveel is je leven dus waard als je een zebravinkje bent...
Er zitten twee 'gewone' bij en twee witte. Eén witte is het vrouwtje en de ander een mannetje dat ijverig probeert te zingen. Terwijl zebravinkjes eigenlijk alleen maar tetteren probeert hij er een wijsje in te brengen...raar! Maar wel grappig. Gelukkig ging de kennismaking met onze 'klimop-man' goed en zitten ze nu lekker bij elkaar. En niet meer naar buiten...totdat wel een voliéretje hebben gevonden! (weer naar Marktplaats dus..).
Maar nu iets heel anders. Omdat wij ook dit jaar niet op zomervakantie gaan en de kinderen toch een beetje bezig gehouden moeten worden (een klein beetje), heb ik iets gevonden op het internet; de vakantie-activiteiten-grabbelpot!
Zó werkt het; ik heb een lijst van activiteiten gemaakt. Van knutsels, dingen om te doen en soms ook activiteiten die wat geld kosten. Maar het meeste is niet duur, behalve midgetgolf en de ballenbak. Ook is niet alles geschikt voor de oudsten, ik ben uitgegaan van de jongsten en dan kunnen de oudsten meedoen als zij dat leuk vinden. De activiteiten heb ik geprint, in reepjes geknipt en in een trommel gestopt. Nu mogen de kinderen er vanaf zondagavond, iedere avond een strookje uit trekken en dat gaan we dan de volgende dag doen (als het weer het toelaat natuurlijk!). Ze vonden het allemaal een leuk plan dus dat gaan we echt uitvoeren.


Hier is mijn lijst met activiteiten;


Kamperen in de tuin
Vuur maken, marshmallows roosteren
en een verhaal vertellen
vliegeren
zelf papier maken
krijtjes smelten in vormpjes
blokken puzzel maken
iets naaien op de echte naaimachine
bootjes maken van drinkpakjes
ijsje halen
pizza’s maken
spelletjes marathon
ACT-kaartjes maken
Picknikken in het park
Koffie drinken bij de Intratuin
Donuts maken
Naar de geitjes
Naar een ándere speeltuinen
Picknikken in de Rood Wit speeltuin
Challa broodjes bakken
Koekjes bakken
Een gedicht uit je hoofd leren
De eendjes voeren in het Wilhelminapark
Naar Ballorig
Naar de bibliotheek
Cakejes maken en versieren
Koffie drinken bij de Hema
Midgetgolf
Brownies maken
Magneten maken van doppen en plaatjes
Newspaper-hut maken
Bouw een kaboutertuintje of –huisje
Maak auto’s van lege dozen en kijk daar dan een film in
mét popcorn, drive in bios.
Maak en loop een speurtocht
Maak een I-spy bottle
Een tent bouwen
Naar de kinderboerderij
Naar de ijsboerderij
Zelf playdo klei maken
Kegelen
Waterbalonnen gevecht
Zeep maken, zeepslinger maken
Zelf ijs maken
Zelf ‘slime’ maken
Boekomslagen maken (naaien, haken, borduren of tekenen op stof)
Een hightea party houden
Een sokpop (handpop of sokaap) maken
Je fiets wassen en invetten
Blik gooien met pittenzakjes
Boekenleggers knutselen
Spons-water gevecht
Boterham zakjes-tennisrackets waterspel
Vogeltje knutselen van een ei, veren en wasknijper
Zeilboot maken van plastic fles (family fun)
Zand kleuren en dan in flesjes, potjes doen
Van een cd een nepkampvuur maken (fam. Fun)
Stenen in poppetjes veranderen (acrylverf, vilt)
Dobbelsteen (met pijlen) wandeling
Zonnebril versieren
De meeste knutsels zijn op het internet te vinden, op Family Fun of andere sites. Gewoon even googelen, er zijn meestal meerdere sites die een knutsel uitleggen.

Ik vraag mij af of er nog bloglezers zijn die zelf nog ideetjes hebben voor in onze pot? Of die misschien zélf zoiets opgezet hebben? Ik nodig iedereen uit om zijn ideetjes te melden want een vakantie dag heeft een óchtend, een middag én een avond, dus we kunnen nog best wat ideetjes gebruiken....
Groetjes en een fijn weekeind van de Lieveheersbeestjes.
P.s. Zoals jullie zien heb ik veel illustraties uit oude kinderboeken gebruikt om deze post mee op te fleuren! Het zijn plaatjes uit mijn twee favoriete series; de Tiny serie (geillustreerd door Marcel Marlier) en diverse boekjes van de reeks 'Gouden Boekjes'. Tja, ik verzamel ze zelf...gewoon voor de plaatjes! Alles was mooier toen ik klein was...lijkt het wel...
(maar mijn kinderen zeggen;"vroeger was alles beter, toen was een onderbroek nog geen veter!"... dat zou ik dus ook nooooiiit tegen mijn ouders hebben verteld...ik bedoel maar, haha!)

18 opmerkingen:

plukdedagsandra zei

Wat sneu van de zebravinkskes.
Maar wat een leuke lijst. Hoop dat je van elke activiteit gaat genieten.

En Leve de vakantie natuurlijk.

mama'ritha zei

Wat een leuk idee. Ik denk dat ik he ga volgen. Maar niet zo;n lange lijst. Wij wonen in een erg kinderrijke buurt en ik vind het ook heel leuk als zij zichzelf vermaken. Mag ik een paar leuke dingen van je overnemen?
Ik ben benieuwd hoe je kleurenkrijt smelt. Koffiedrinken bij Intratuin is een superidee. Kunnen ze eerst vissen kijken. En zelf pizza's maken, dat is ook toppie. Pas goed op jezelf hoor.

Liefs: Aritha.

Franca zei

Wat een feest, vakantie in jouw gezin!
Ik zou zo aan willen sluiten. Even lekker niks. Genieten als een kind. Een lieveheersbeestjeskind dan wel.
De zebravinkjes is een ander verhaal. Wat vervelend. Hier is ooit een waterschildpad (die we al jaren hadden) weggelopen. Ik voel het nog in mijn buik, als ik eraan denk.
Fijne vakantie!
groetjes, Franca.

Huize steen zei

Fijne vakantie !!

Anoniem zei

Nou geniet er maar lekker van hoor.

Als ik jouw lijst zo door lees,wordt het in ieder geval niet langdradig :))

Groetjes en een mooie tijd met de kinders, Lilly

jente zei

Het ziet erg erg gezellig en afwisselend uit, leuk dat je er zo'n feest van wilt gaan maken!

Een leuk (gratis) uitje in Zwolle is Doepark de Nooterhof. De kids kunnen lekker spelen met pompen, water en stenen, de ouders op het terras van een duurzaam gebouwde tearoom genieten van eco thee :-)

Dat van die zebrevinkjes is erg zielig! Ik herken het gevoel, onze hamster was eergisteren ontsnapt en ik was bang dat 'ie hem ook al gesmeerd was. Maar gelukkig vonden we hem terug!

Na jouw verhaaltje over het water uit de sloot hebben wij onszelf ook een schopje richting het water achter ons huis gegeven. Het gaat nog sneller ook dan steeds de gieter vol te laten lopen :-)

Een heel fijne en gezellige vakantie gewenst!

wilmi zei

oh, wat een heerlijke gezellige post weer! Sjonge jonge, wat een triest zebravinkjesverhaal.. Dat is sneu.. ja zulke dingen gebeuren helaas weles. Ik heb hier eens een jong konijntje gehad voor dochter, wel drie dagen, toen werd ie doodgebeten door hond, omdat hij uit zijn hok was ontsnapt..
Misschien moet je het spectaculaire reddingsverhaal van karel kraai eens lezen op mijn blog, daar knap je van op, vast en zeker!
En ik ben errug onder de indruk van je activiteitengrabbelton.. sjonge, mag ik ook een keertje komen grabbelen?
Dat wordt een supervakantie voor jouw kids.. als ik heel eerlijk ben heb ik niet voor alle dagen een activiteit hoor.. Ze gaan hier tussendoor ook hun eigen gang! (nu wonen we wel lekker ruim gelukkig, en vlak bijhet water, dat scheelt)
ik weet ook echt niets meer te verzinnen om toe te voegen aan jouw lange lijst!
ik wens je heel veel plezier met de kids! Fijne vakantie!

Judith zei

Wat een leuke lijst zeg!
och die arme vogeltjes. He ik heb de Tinu-boeken ook gespaard vroeger. Jawel ook om de tekeningen. Ik heb er best veel, maar ik mis nog wel een aantal delen hoor. Ze liggen nu op zolder want Kjell is nu nog erg gek op Nijntje de serie die ik ook verzamelde en waar ik er zeker over de 100 van heb. En zo ligt er nog heel wat te wachten op zolder voor hem, maar zijn eigen boekenkast puilt nu al uit want boeken kopen is zooo leuk!!!!

nieneke zei

Wat heb ik genoten van je illustraties!!! Zucht- echt heeeerlijk die gouden boekjes...Ik heb een enorme verzameling prentenboeken en ik kan echt enorm genieten van heel veel prenten, maar dioe gouden boekjes zijn magisch....
En wat een super-goed idee die grabbelton! Ik zal eens met m'n wederhelft overleggen of hij dat ook een goed idee vind...(wil hij zijn dag wel aan het toeval overlaten??? en wil IK dat eigenlijk ook wel??? tja...hou toch wel erg van plannen) Ik weet zeker dat de kinderen het geweldig zullen vinden..
Lieve groet, Nieneke

Grietje zei

Wat lekker dat ze bij jou wel uitslapen, hier begint de dag ongeveer om 6.00/6.30 uur. En dat het vakantie is....daar heeft kleine prins van drie geen boodschap aan.
Ik hoop dat je voor de vinkjes een mooi buitenverblijf kunt scoren. En vier nieuwe vinkjes voor twee euro...in een dierenspeciaalzaak betaal je er veel meer voor.
Leuk idee om een trommel te vullen met activiteiten!

Groetjes,
Grietje

Fadas de Luz zei

Adorei seu blog. É muito colorido, encantador.
Beijos

DymphieM zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
DymphieM zei
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
DymphieM zei

wat een gezellig idee, de grabbeltonvakantiedoelijst! Ik wil dit logje graag linken op deze is ook leuk, is dat oké?

sorry voor de mislukte berichtjes, ben nog niet helemaal wakker lijkt het :)

Sabia zei

wat leuk dat je staat bij "Deze is ook leuk" Volgens mij vinden kinderen dit ook heel leuk op zo'n manier hun vakantie doorbrengen.

Helmi zei

Wat een goed idee, wij gaan ook niet op vakantie maar die lijst van je is super. Ik zag het bij 'deze is ook leuk'. Heb ik zelf ook al eens opgestaan!
grt, Helmi

Mincka zei

Wat een leuk idee! Die ga ik onthouden en gebruiken als ik logés heb.

Waar o waar vind jij al die leuke plaatjes op jouw blog?

fijne vakantie nog

groetjes, Mincka

Nynke zei

Wat een leuk idee van de grabbelton. We laten ons deze vakantie zeker door je lijstje inspireren.

Je vroeg om extra ideeën. Misschien is onze speurtocht iets voor je. Bij ons is het altijd een succes. Ik maak kleine kaartjes uit een gekleurd A4 en daar zet ik allerlei kleine klusjes en activiteiten op, zoals schoenen opruimen, was in de wasmachine, plantjes verpotten, water geven, boekje voorlezen, bedden verschonen, tekening maken enzovoort.
Dan ga ik die briefjes verstoppen. Het eerste briefje ligt altijd bij de vergrootglazen die ze moeten zoeken. Bij die vergrootglazen ligt dan het briefje met de volgende opdracht. Als ze dat gaan doen vinden ze vanzelf de daaropvolgende opdracht. Bij boek voorlezen, zit er dan bijvoorbeeld een briefje tussen de laatste pagina's van het verhaal. Uiteindelijk hebben ze ondertussen ook al wat opdrachtjes gehad die een picnic voorbereid, en het laatste briefje is altijd het zoeken van de schat: een picnic mand met iets lekkers erin.

Werkt zowel binnen op een regenachtige dag als buiten. Dan probeer ik ze altijd kriskras door het huis te laten gaan om ze goed veel te laten bewegen. Een van ons loopt dan mee om te helpen. Ondertussen kun je samen met je kinderen heel veel van die kleine klusjes in huis doen. Duidelijke het aangename met het nuttige verenigd.

Nog een prettige vakantie, en ik wens jullie veel grabbelplezier

p.s. Mijn kinderen kunnen nog niet lezen, dus schrijf ik de opdrachten uit, maar maak ik er ook een kleine tekening bij, die mijn oudste dochter kan "lezen"