dinsdag 21 september 2010

Action, Bolletje en Creative kinderen.

Zo langzaam maar maar zeker doet de hersfst zijn intrede... Al zijn de bladeren aan de bomen op het eerste gezicht nog groen, toch laat de druif al blaadjes vallen en ligt het terrasje er vol mee. Dat is dus werk aan de winkel met de bezem. Nou was dat vandaag niet zo'n straf want 's middags scheen het zonnetje heerlijk! Helaas zijn er heel veel druiven wit van de meeldauw, dus niet zo'n goede oogst dit jaar. Toch blijft er nog voldoende over om je buikje vol te eten!
In het voorjaar kocht ik deze rieten houdertjes met glaasjes er in, bij de Action natuurlijk (nee, ik heb er geen commercieel belang in hoor! Ik slaag er altijd goedkoop..) Deze schatjes kostten mij destijds maar tachtig cent per stuk of zo, precies weet ik het niet meer.
Maar ja, ze waren leuk, maar bruin...en je weet hoe ik van wit en brocante houd...
...dus toch maar even de spuitbus gebruikt (ook van action...) en deze schatjes een witte kleur gegeven. Met wat blaadjes er omheen op een schaaltje ziet het er ook op de salontafel gezellig 'herfstig' uit! Ik heb er wat vanillegeur waxinelichtjes ingezet, heerlijk geurtje hoor!Maar op de eettafel staat de echte herfsttafel. Op kindhoogte, dus ze kunnen er ook nog mee spelen en er af en toe wat verse kastanjes, eikeltjes en hazelnootjes op leggen. Hier in de straat staat een hazelnootstruik, meer een boom, waar ze gewoon van mee mogen nemen, dus ik heb er al heel wat staan!
De eekhoorntjes hebben we vorig jaar al geknutseld en de paddenstoeltjes ook. Ik sla de 'hersftspullen' altijd op in een lege mayonaise emmer die je gratis bij de patatboer kunt halen, met zo'n watervaste stift schrijf ik op wat er in zit en ik zet de emmer op zolder. Zo hebben we ook emmers met kerstballen, slingers en lampjes, een 'verjaardags emmer'', een 'sinterklaas emmer', een ' oranje dingen emmer' en twee 'paas emmers'. Werkt uitstekend, kost niets en het zaakje is vochtvrij en muisvrij verpakt. Niet dat we nú muizen op de zolder hebben, maar ooit hadden we wel eens aangevreten kerstslingers... Iemand overigens nog een idee waar je die mayo emmers nog voor gebruiken kunt? Ik heb ze nog in gebruik om speelgoed in op te slaan, met een plakplastic er omheen (kinder design), voor knikkertjes (oef! dan nemen we de kleinere emmertjes van de joppiesaus want anders zijn ze niet te tillen!). Deze kleine emmertjes haal ik ook altijd vóór de Sintmaarten-week, dan kan daar het opgehaalde snoep in bewaard worden. Ieder zijn eigen emmertje, want zulke grote blikken of tupperware hebben we niet! In de kelder staan ook emmers, met meel, vogel voer en vogelzand en de koekjes... Kortom, de plaatselijke patatboer is dol op ons! (we halen er nooit patat, maar zijn een grote emmer afnemer en dat hoeft hij dan niet meer weg te gooien!) Oh, je kunt ook een pot verf in zo'n emmertje zetten, dan lekt het wat minder als je gaat schilderen..
Maar we hadden het dus over de herfst tafel...deze keer heb ik het weer gemaakt in deze etagére van de .... Action. (sorry, ik word nu vervelend..) Dat is lekker makkelijk (als je de tafel gaat dekken of je hebt ruimte nodig, kun je het zo oppakken en wegzetten) en staat leuk.

Wat ook leuk was is deze gedekte salontafel! Bij de kringloopwinkel scoorde ik eens een heleboel van dit soort gebatikte tafellakens waaronder twee kleine voor een ronde tafel. Ze passen qua kleur natuurlijk van geen kanten, maar ik ben dol op exotische dingen en gebruik ze regelmatig.

Maar waarom is deze tafel zo feestelijk gedekt??? Het was Ethiopisch Nieuwjaar, afgelopen 11 september. (Ja, de datum heeft nu een heel andere lading helaas, maar bij ons is het nog steeds een feestdag) Manlief moest deze zaterdag overwerken was de avond ervoor al ijverig bezig geweest om andere ethiopische familie en kennissen een gelukkig nieuwjaar te wensen. Wij deden net of onze neus bloedde en het niet hoorden. "Oh, nieuwjaar? Is dat morgen, gut..."

Haha! Toen hij om drie uur thuis kwam hingen er vlaggetjes, waren er oliebollen gebakken (daar liep hij al de hele zomer om te bedelen!) en hadden we bij de marokaanse winkel in de buurt ook nog eens Merinda (afrikaanse sinas vól kleurstoffen, maar zeer nostalgie opwekkend..) en 'belles' (cactusvruchten) gevonden! Manlief was verbijsterd en heel erg blij.

Leuk om zo een verrassingsfeestje te organiseren, de kinderen zaten zo heerlijk in het complot en zelfs de jongste hield keurig zijn mond!Wat ook feestelijk is, zijn de nagels van onze oudste...nee het zijn géén neppers, haar echte eigen nagels! (heeft ze niet van mij, de mijne kun je afpellen en willen nooit lang worden..) Op het internet ondekten we allerlei manieren om je nagels te versieren. Dit was er één van; je nagels marmeren! Op de foto zie je dat de huid nog vies is, maar dat moest er nog worden afgehaald. Grappig, ook dit is een creative activiteit nietwaar? Ze maakt ook vlaggetjes, tijger of zebrastreepjes, bloempjes en watermeloentjes...het internet staat werkelijk bol van de voorbeelden! (af en toe moeten wij dus even flink luchten hier in huis...wat een stank die lak!)
Van dit bolletje pompom garen (ja, ik val weer in de herhaling...van Action natuurlijk, 1,29 per bol...) heb ik inmiddels een sjaaltje gebreid. Omdat het zo snel klaar was, ben ik ook nog twee bollen zwart gaan halen en breide daar in een uur of twee een sjaal van, het waren iets dikkere pompommetjes. Leuk garen he? Maar wat je er nou nog meer mee kunt... Ik had al bedacht dat het leuk was in rood en dat je daar dan de kerstkaartjes aan hangt...iemand nog andere ideetjes?
Dit was ook nog een creative uiting deze week...zogenaamd zijn het poppetjes voor in de kerstboom, maar ik vind dat ze ook best op de herfsttafel of wintertafel kunnen nietwaar?!
Het zijn makkelijke poppetjes om te maken, en alles, echt alles zit in het pakketje! Voorgeknipt vilt, pijperaggers, kralen handen, zwarte klompjes, een gezichtje, haartjes van touw (ik heb bij dit poppetje wat wol gebruikt, dat vond ik zelf wat leuker), garen en het mutsje. En het zijn twee poppetjes in het pakketje, er zijn ook nog met een blauw jasje...moet ik dus ook nog even halen!

Ik durf bijna niet te zeggen wat ze kosten...97 cent voor het hele setje! (ja, je raad het al...weer de action...). Echt een aanrader voor oudere kinderen die wat kunnen naaien of gewoon voor jezelf, het enige dat je wel nodig hebt is een lijmpistool om het hoofd, de handen en voeten en het haar en de muts vast te lijmen. Daar zou ik met kinderen wel heel erg voorzichtig mee zijn, dat kun je beter zelf doen.

Als laatste nog onze 'frugal' huisdieren! Omdat zoonlief van 10 twee goudvissen heeft gekregen in de zomer, had de jongste opeens ernstige behoefte aan 'ook vissen' .... Op de rommelmarkt vond ik deze bak voor een eurootje en van de oma van de buren kregen we vijf guppies kado. Mét wat plantjes uit haar buitenvijver. De steentjes hadden we nog en het potje voer (action, 1 euro, ja ik weet het...) kostte ook niets.

Zoonlief van vijf, houdt van 'jungle-achtige toestanden' en troggelt mij altijd plantjes af, zoals je kunt zien. Hij is zeer verknocht aan zijn 'palmboompjes'! Leuk he? Lijkt hij toch nog een beetje op mama..
Hij is overigens ook best crea hoor, deze zeedieren tekende hij zelfstandig na uit een 'leren tekenen' boekje. Ja, ik voorzie een creative liefhebber er bij! Gelukkig maar, dan kan ik nog even met ze blijven freubelen...

16 opmerkingen:

Anoniem zei

goede morgen,

nou zeg je bent wel druk bezig geweest.Leuke dingetjes gemaakt hoor

Met dat pomgaren kun je ook een tasje breien of als kwastjes gebruiken als aanhanger aan een kadootje.

Die nagels van je dochter zien er heel goed uit.

groetjes, Lilly

OpnieuwBeginnen zei

Een keer per week doe ik boodschappen. Iedere week komt er toch weer een ritje Action bij. Er is altijd iets wat ik 'nodig' heb...

Creatief bezig ben je. Gelukkig heb je er tijd voor. Leuk.

Sjaantje zei

Wat een leuk seizoenstafeltje!! Je brengt me op ideeën :-)

Marijke zei

wat kan jij er aan doen dat die ACtion zo veel leuke spullen heeft, voor zo weinig geld ;) hier is het nog niet zo lang gekend, maar ik heb er ook al leuke dingen kunnen scoren! En jij brengt me weer op ideetjes!
Die wol met bolletjes, valt het wat mee om met te werken?
Hippe nageltjes heeft je dochter!
Enkele foto's doen het niet bij me... geen idee hoe dat komt :(
Groetjes, Marijke

Moois van mie zei

ik wil ook een action in mijn buurt !!! ( ik denk zelfs dat dat in B niet bestaat ? )

En dat idee van die emmertjes vind ik wel tof... Ga ik eens wat op broeden ....

Twa zei

Haha, heb je aandelen in de action ofzo?
Nou, ik kom er ook heel graag hoor, ik heb toevallig ook 2 van die pakketjes voor die vilten poppetjes gekocht. Ik heb ze alleen nog niet gemaakt. En vandaag zag ik ook nog van dat mooie organza lint met kralen lint erom heen gedraaid. Ook errug leuk hoor. En ook nog een hartjes slinger (ketting) voor in de kerstboom, ook de moeite waard. Dus je bent niet de enigste hoor. Geniet ervan hoor!
groetjes Antoinette.

Petra zei

Leuk he shoppen bij de Action; ben er ook vaak te vinden. Wilde al rennen voor die mooie waxinelichtjes maar helaas, ben een half jaar te laat ;-))

Grietje zei

Wauw! 5 jaar en dan zo mooi tekenen! Goed zeg!
Ik kom ook regelmatig bij de Action...maar toch niet vaak genoeg merk ik. Ik heb die garen nog niet zien liggen bij de Action.
De nagels zien er heel bijzonder uit, knap dat ze ze zo lang kan laten groeien.

Monique zei

Jeempie, wat een creativiteit weer! Vooral de wit gespoten mandjes, het herfsttafereel en de nagels.. wowie!

Elseline zei

Hoi,

Die blaadjes zijn zeker van Xenos? Heb ik nl. ook. Ik heb ook een herfsttafereel gemaakt. Alles bewaar ik, zelfs de kastanjes. Weet je welke waxinelichtjes ook lekker ruiken? Exotic fruit,ook van Xenos.

Groetjes,
Elseline

Juud zei

hahahah nou toch leuk dat je ons vertelt waar je t gekocht hebt en er is niets tegen de Action hoor. Ze hebben echt leuke dingen voor weinig en je hebtb toch echt leuke en handige dingen gekocht

Tine zei

Wat een leuke spulletjes allemaal!!! druk bezig geweest... Bij ons in de buurt is er ook een Action (jaja, ook in België!!!), al kom ik er niet zo vaak.

Unknown zei

De Action is zo leuk he... die windlichtjes heb ik ook, zowel in naturel als wit..bij ons hangen ze achter in de boom... Zomers met waxinelichtjes en 's winters met voer voor de vogeltjes.
Ik ga je gezelligheid volgen!
Groetjes van Karin (Mooi)

Mirella zei

ik heb weer heerlijk genoten van je verhaal. Ik ben ook een Action liefhebber hoor ;-)

ik ga ook beginnen met de herft inrichting, je hebt mij op idee:en gebracht, maar ehhh... dan moet ik eerst even naar de Action ;-) goh.. wat vervelend hahaha

Vlijtig Liesje zei

Lang leve de action. Wat slim om die mandjes te verven!

Blush en Zo zei

Oh, jaaa!!!! Action is hier ook favoriet!!! Heerlijk hoe je met weinig geld sfeer kan brengen..elke seizoen anders. Ik merk dat de kinderen daar ook heel veel waarde aan hechten..alsof het ze nog extra houvast geeft en ze bewuster zijn van de seizoenen, heel leuk!